fbpx

VIDEO: Robot prekonal svetový rekord v skladaní Rubikovej kocky, všetko zachytila kamera

Ilustračná snímka. Zdroj: Unsplash/Olav Ahrens Røtne

Špeciálne naprogramovaný robot v Japonsku zložil Rubikovu kocku v rekordnom čase – iba za 0,305 sekundy. Ide o desatinu času, ktorú na vyriešenie hlavolamu potrebuje najrýchlejší človek. Spolu s konštruktérmi sa stal držiteľom nového svetového rekordu v kategórii strojov, rozhodli podľa japonských médií predstavitelia Guinnessovej knihy rekordov. Informuje o tom tamojší web The Japan Times.

Robota zostavilo päť inžinierov automobilky Mitsubishi v meste Amagasaki neďaleko Osaky. Na prototype pracovali od septembra 2022. Certifikát o uznaní rekordu dostali tento rok 21. mája.

Robot otočí stenou kocky hlavolamu o 90 stupňov za 0,009 sekundy. Farby jednotlivých panelov rozpoznávajú kamery a vyhodnocuje ich umelá inteligencia.

Využíva algoritmus na rozpoznávanie farieb, ktorá robotickému zariadeniu umožňuje vysokorýchlostne triediť a spracovávať farby. Tím použil technológie obvykle používané na rýchle a presné umiestnenie drôtov v motoroch klimatizácií a ventilátorov.

Až na druhý pokus

Robot hlavolam nevyriešil na prvý pokus a konštruktéri ho zhruba 20 minút opravovali. Druhý pokus sa už podaril a robot prekonal predchádzajúci svetový rekord.

Robot dvoch študentov americkej univerzity MIT (Massachusettský technologický inštitút) v roku 2018 poskladal kocku za 0,38 sekundy. Prekonal tak rekord robota z roku 2016, ktorý bol 0,637 sekundy.

Rekordný čas človeka je 3,13 sekundy. Ten dosiahol v júni minulého roka Američan Max Park na akcii v Kalifornii.

Kocku si obľúbili fanúšikovia po celom svete. V rokoch 1980 až 1982 sa vo svete predalo na sto miliónov kusov hlavolamu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie