fbpx

Nové informácie o spadnutom lietadle pri Senici: Nespĺňalo dôležité podmienky

Spadnuté lietadlo pri Senici. Zdroj: TASR/Ondrej Hercegh, Hasičský a záchranný zbor

Slovensko si pamätá na 1. október, kedy padlo malé lietadlo. Zahynuli pri tom dvaja ľudia. Tragédia sa stala pri mestskej časti Čáčov. Prvotné informácie hovorili o tom, že lietadlo krátko pred pádom predvádzalo akrobatické manévre. Informoval vtedy portál TV Noviny.sk.

Skúmania pri páde lietadla najnovšie priniesli nové výsledky, informuje TV  JOJ. Podľa skúmaní pilot nebol v čase leteckej udalosti pod vplyvom alkoholu ani nebol ovplyvnený inými omamnými látkami. Dokonca neohlásil ani žiadny technický problém. Prvé skutočnosti o páde lietadla sa objavili v októbri 2023.

Pri tragickom páde zahynuli dvaja muži vo veku 52 a 19 rokov.

Krajské operačné stredisko k udalosti vyslalo ambulanciu záchrannej zdravotnej služby. Na mieste prítomný lekár u dvoch osôb konštatoval smrť, nakoľko ich zranenia boli nezlučiteľné so životom.

„Na miesto udalosti sme okamžite vyslali najbližšie hliadky, ktoré preverujú prvotné informácie, stav posádky aj okolnosti, za ktorých došlo k jeho zrúteniu,“ informovala polícia. 

Lietadlo nespĺňalo podmienky

Išlo o dvojmiestny stroj, ktorý je vyrábaný na Slovensku v Prievidzi firmou Aerospool, konkrétne model WT9 Dynamic. Jeho súčasťou je aj záchranný padák, ktorý podľa všetkého obete nestihli vystreliť.

Podľa najnovších zistení lietadlo nemalo požadované overenie technického stavu a z toho dôvodu nespĺňalo podmienky letovej spôsobilosti. Pilot lietadla vykonával prvky pilotáže, pri ktorých boli na hranici výkonových možností lietadla. To viedlo k strate rýchlosti a k následnému prechodu do pádu a vývrtky.

„Výcviková organizácia pre pilotov SK.DTO.21 je pozastavená odo dňa 21. 5. 2024 a nesmie vykonávať výcvikovú činnosť,“ píše sa na stránke Dopravného úradu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie