fbpx

Alzheimerovu chorobu si môžeš spôsobiť aj týmto zlozvykom. A robí ho takmer každý z nás!

Zdroj: FREEPIK

V súčasnosti existuje len málo výskumov, ktoré naznačujú, že špáranie sa v nose môže zvýšiť riziko Alzheimerovej choroby. Sú tam však súvislosti, ktoré toto spojenie môžu dokazovať. 

Alzheimerova choroba je typ demencie, ku ktorej dochádza, keď akumulácia proteínov v mozgu trvalo poškodzuje mozgové tkanivá. Tento druh poškodenia mozgu nakoniec vedie k príznakom, ako je zábudlivosť, strata schopnosti reči a písania a neschopnosť postarať sa o seba.

V roku 2023 dostalo diagnózu Alzheimerovej choroby viac ako 6,7 milióna ľudí v Spojených štátoch za posledných 65 rokov a odhaduje sa, že do roku 2060 môže túto diagnózu dostať 14 miliónov ľudí. Aj keď sa zdá, že pribúdajúce dôkazy sú presvedčivé, stále je ťažké s istotou povedať, či existuje priama súvislosť medzi špáraním sa v nose a rizikom Alzheimerovej choroby.

Môže špáranie sa v nose spôsobiť Alzheimerovu chorobu?

Základná myšlienka v srdci spojenia medzi špáraním nosa a Alzheimerovou chorobou súvisí so zavádzaním cudzích látok alebo infekčného materiálu do nosa. Dôkazy sú však väčšinou teoretické a vedci neuskutočnili žiadne štúdie na ľuďoch.

Naratívny prehľad z roku 2023 poskytuje najhlbšie preskúmanie spojenia medzi patogénmi, ktoré sa môžu dostať do nosa – vrátane baktérií, vírusov alebo húb – a spôsobiť zápal v mozgu. Autori diskutujú o tom, ako sa patogény na prstoch môžu dostať do čuchového systému, čo je súbor štruktúr, ktoré pomáhajú vášmu mozgu interpretovať pachy, keď vložíte prsty do nosových priechodov.

Rovnako ako iné časti vášho tela, aj váš nos a čuchový systém majú špecifický nosový mikrobióm, zbierku zdravých baktérií. Ale tieto patogény môžu začať žiť medzi vašimi zdravými baktériami a nakoniec natrvalo kolonizovať váš nos a čuchový systém. A váš čuchový systém má priame spojenie s vaším mozgom. To znamená, že dlhodobé infekčné patogény nízkej kvality vo vašom čuchovom systéme môžu tiež preniknúť do vášho mozgu a spôsobiť zápal mozgu z dôveryhodného zdroja, ktorý môže zostať dlho nezistený.

Autori naznačujú, že tento druh zápalu mozgu môže súvisieť s vývojom proteínov a iných látok, ktoré sú rizikovými faktormi pre Alzheimerovu chorobu, ako napríklad:

  • amyloid-beta (Ap) peptidy
  • tau proteíny
  • plakové formácie

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie