fbpx

Pribúdajú obavy, či je indické korenie zdravotne nezávadné

Indické korenie od spoločnosti Everest (Zdroj: Forbes India)

Rozmanitosť chutí je ohromujúca. Indické korenie vylepšuje nakladanú zeleninu aj mäso a dochucuje ostrá pouličné jedlá. Nie je preto divu, že sa India stala svetovou veľmocou v oblasti produkcie a vývozu korenia. Lenže v poslednej dobe sa objavujú závažné otázky nad jeho bezpečnosťou, upozorňuje BBC.

„Pre Indov je korenie ako paleta plná farieb,“ hovorí indická herečka Madhu Džaffrejová, ktorá sa začala venovať písaniu o jedle. „Z rovnakého korenia získavame rôzne odtiene vďaka tomu, že s ním niečo urobíme,“ dodáva. Inými slovami sa dá korenie opražiť alebo treba namlieť na prášok, informuje portál ČT 24.

Podľa indických úradov krajiny vyváža viac ako dvesto druhov korenia a koreniacich zmesí v hodnote štyroch miliárd dolárov približne do 180 krajín sveta. Samotný domáci trh má hodnotu ohromujúcich desiatich miliárd dolárov, čo z Indie robí najväčšieho spotrebiteľa korenia na svete.

V poslednej dobe sa ale objavujú obavy ohľadom bezpečnosti presláveného indického korenia. Minulý mesiac Singapur a Hongkong zastavili predaj niektorých druhov korenín vyrábaných indickými spoločnosťami MDH a Everest Food Products, a to kvôli podozreniu, že v nich je zvýšený obsah etylénoxidu, pesticídu spôsobujúceho rakovinu.

To ale nie je všetko. Kvôli možnému obsahu pesticídu produkty týchto dvoch populárnych značiek preveruje aj americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), povedal jeho hovorca agentúre Reuters.

Znepokojenie vyjadrila aj Európska únia, keď objavila rovnakú rakovinotvornú látku vo vzorkách čili papričiek a korenia z Indie. Správy uvádzajú, že vyšetrovanie začali aj úrady regulujúce potravinársky trh na Maldivách, v Bangladéši a v Austrálii, uvádza portál BBC News.

To všetko je veľmi znepokojujúce. V prvom rade sú obe značky veľmi obľúbené a ľudia im dôverujú. Kultová rodinná firma MDH, ktorá existuje 105 rokov a pôsobí v Dillí, ponúka škálu viac ako šesťdesiatich druhov koreniacich zmesí a mletého korenia. Spoločnosť Everest funguje 57 rokov a tvrdí, že je najväčším indickým výrobcom korenia a koreniacich zmesí, ktoré vyváža do viac ako osemdesiatich krajín sveta.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie