fbpx

Pápež František šokoval hanlivým výrazom pre homosexuálov. Ospravedlňujú ho neznalosťou taliančiny

Pápež František (Zdroj: FOTO TASR/AP)

V katolíckej cirkvi je už príliš veľa homosexuálov, a preto by ďalší nemali vstupovať do kňazských seminárov. Použil pritom hanlivý výraz pre homosexuálov, čo vyvolalo kritiku. Niektorí cirkevní hodnostári pápeža ospravedlňujú s tým, že taliančina nie je jeho rodným jazykom.

Podľa talianskych médií pápež povedal, že v cirkvi a niektorých seminároch je „príliš veľa buzerantov,“ informuje portál idnes.cz. Vyjadril sa tak údajne pred týždňom pri stretnutí talianskej biskupskej konferencie. Rokovanie podľa niekoľkých nemenovaných zdrojov trvalo zhruba 90 minút a nieslo sa v neformálnom duchu.

Počas rozhovoru sa cirkevní hodnostári dotkli rôznych tém vrátane vzdelávania kňazov. Pápež František podľa talianskych médií odporučil biskupom, aby neprijímali do kňazských seminárov ďalších homosexuálov.

Podľa denníka La Stampa použitie hanlivého slova prekvapilo množstvo prítomných. Niektorí biskupi, ktorí hovorili s denníkom Corriere della Sera, však pápeža ospravedlňovali s tým, že taliančina nie je jeho materinským jazykom.

Pápež František, vlastným menom Jorge Mario Bergoglio, pochádza z Argentíny, má však talianske korene. Niektorých jazykových chýb a nepresností sa v taliančine dopustil už skôr.

Vatikán vo viacerých svojich dokumentoch zakazuje prijímať do seminárov ľudí, ktorí praktizujú rovnopohlavný sex, ktorí majú „hlboko zakorenené homosexuálne tendencie“ či sú priaznivci gay kultúry. Otázkou sa zaoberajú aj nové pravidlá pre fungovanie seminárov, ktoré vypracovali talianski biskupi.

Text ešte Vatikán neschválil. V Taliansku katolícka cirkev zaznamenala v posledných desaťročiach výrazný pokles záujmu o to stať sa kňazom.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie