fbpx

Na Oktoberfeste v Mníchove zakážu hit populárny u prívržencov krajnej pravice

Na archívnej snímke z 29. septembra 2023 návštevníci počas 188. ročníka pivného festivalu Oktoberfest v nemeckom Mníchove. Organizátori svetoznámeho pivného festivalu Oktoberfest v Mníchove nedovolia, aby počas neho zaznela skladba L'Amour Toujours. Reagujú takto na sériu incidentov, keď skupinky ľudí v Nemecku do novej verzie tejto desaťročia starej popovej melódie skandovali krajne pravicové heslá. Zdroj: FOTO TASR/DPA

Organizátori svetoznámeho pivného festivalu Oktoberfest v Mníchove nedovolia, aby počas neho zaznela skladba L’Amour Toujours. Reagujú takto na sériu incidentov, keď skupinky ľudí v Nemecku do novej verzie tejto desaťročia starej popovej melódie skandovali krajne pravicové heslá.

„Chceme to zakázať a ja to zakážem,“ uviedol v pondelok pre agentúru DPA šéf Oktoberfestu Clemens Baumgärtner o tracku talianskeho dídžeja Gigiho D’Agostina, ktorého nová verzia je momentálne hitom na párty v Nemecku.

„Vo Wiesne nie je miesto pre tieto pravicové bludy,“ dodal s odkazom na výstavisko Theresienweise, kde sa Oktoberfest každoročne koná.

Samotná pieseň L’Amour Toujours pritom nemá žiadny pravicovo extrémistický obsah, ale v Nemecku v posledných mesiacoch nabrala „veľmi jasné pravicovo-extrémistické konotácie“, upozornil Baumgärtner.

V Nemecku došlo v poslednom čase k niekoľkým incidentom, keď sa do rytmickej skladby skandovali rasistické slogany. Videá, ktoré si aktéri alebo svedkovia týchto „počinov“ zaznamenali mobilmi, sa šíria na sociálnych sieťach a vyvolali v Nemecku veľké pobúrenie. V niektorých prípadoch začala konať aj polícia, a to na základe podozrenia z podnecovania k nenávisti.

Posledný incident tohto druhu bol nedávno zaznamenaný v bare na ostrove Sylt v Severnom mori, ktorý je obľúbenou dovolenkovou destináciou solventných Nemcov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie