fbpx

Na podhorí Tatier chcú vybudovať prvé „respitné“ centrum na Slovensku

Spišská katolícka charita (SpKCH) plánuje na mieste bývalej fary v Dolnom Smokovci vo Vysokých Tatrách vybudovať Centrum respitnej starostlivosti. Zdroj: Spišská katolícka charita

V Tatrách chcú vybudovať prvé respitné centrum na Slovensku. Bude určené rodinám, ktoré sa starajú o nevyliečiteľné dieťa v domácnosti. Informujú iniciátori na sociálnej sieti.

Na Slovensku doposiaľ chýba špecializované centrum pre nevyliečiteľne choré deti, ktoré by ponúkalo čiastočný únik od kolotoča nemocníc či hospicov. Spišská katolícka charita sa preto pustila do vybudovania takéhoto zariadenia v Dolnom Smokovci. Informoval diecézny riaditeľ Spišskej katolíckej charity (SpKCH) Pavol Vilček na pondelkovej tlačovej konferencii.

Bude určené pre rodiny, ktoré sa starajú o svoje choré dieťa v domácom prostredí a je pre nich určená sociálna služba tzv. odľahčovacia služba alebo respitná starostlivosť.

Cieľom je umožniť ošetrovateľovi odpočinok

Respitná starostlivosť ponúka osobám, ktoré opatrujú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím, akési zastúpenie v starostlivosti, s cieľom umožniť ošetrovateľovi na určitý čas odpočinok. Ide o nezastupiteľnú formu podpory rodinnej domácej starostlivosti. Jej využitie sa odzrkadlí na psychickom i fyzickom zdraví a na kvalite života opatrovateľa a celej jeho rodiny.

Podľa Vilčeka chcú projekt zrealizovať v priebehu dvoch rokov. Na podporu projektu SpKCH v spolupráci s pop-operným zoskupením LaGIOIA, firmou Aponi a ďalšími partnermi pripravuje preto sériu benefičných koncertov. Výťažok z nich sa použije na dofinancovanie výstavby. Koncerty budú v júni v Košiciach, Trstenej a Liptovskom Mikuláši.

V júli bude ďalší koncert v Kežmarku a posledný v decembri v Spišskej Novej Vsi.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie