fbpx

VIDEO: Pred 65 rokmi opice Able a Baker boli prvé primáty, ktoré prežili vesmírny let

Prvými primátmi, ktoré prežili vesmírny let sa stali opice Able a Baker. Zdroj: X/CONTACT LIGHT 。 ◯ *・

Aj pri výskume vesmíru, napokon tak ako pri mnohých iných vedeckých bádaniach, stáli v prvej línii zvieratá. Predtým, ako sa dostal do vesmíru prvý človek, dláždilo cestu do kozmu v rámci vedecko-technického výskumu viacero živočíchov.

Prvými primátmi, ktoré prežili vesmírny let sa stali opičie samice Able a Baker. Do kozmu ich vyslal americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). V utorok 28. mája uplynie od ich letu 65 rokov.

Aj ďalšie zvieratá

Do radov astronautov sa dostalo mnoho zvierat. Boli medzi nimi psy, opice, mačky, korytnačky, ale aj myši, potkany, pavúky, mloky či ryby. Avšak za vôbec prvé živočíchy vyslané nad hranice zemskej atmosféry sa považujú vínne mušky drozofily (Drosophilamelanogaster), ktoré vyslali do vesmíru Spojené štáty americké 20. februára 1947 na pôvodne nemeckej, dodatočne upravenej rakete V-2. Dostali sa až do výšky 108 km.

V počiatkoch kozmonautiky používali v Sovietskom zväze na lety do vesmíru najčastejšie psy. Vari najznámejším sa stal trojročný psík Lajka, pretože to bolo prvé zviera, ktoré obletelo Zem. Svoj debut na orbite absolvovala 3. novembra 1957 na palube Sputnika 2. Nebola to však len Lajkina vesmírna premiéra, ale súčasne aj derniéra, lebo psík zahynul približne päť až sedem hodín po štarte na následky stresu a tepla.

Prvej opici zlyhal padák

Naproti tomu, v USA boli najčastejšie používanými zvieratami pri kozmickom výskume opice. NASA vyslala prvú opicu do vesmíru 18. júna 1948. Albert I. však zahynul pri návrate na Zem, pretože mu zlyhal padák. Podobne sa skončila o rok neskôr 14. júna 1949 aj misia Alberta II. Bol to prvý primát, ktorý sa dostal nad výšku 100 kilometrov, ale pri návrate, rovnako ako jeho predchodca, zahynul.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie