fbpx

„Najväčšia blbosť môjho života.“ Súd poslal do väzenia dôstojníka za špionáž pre Rusko

Advokát Marvin Schroth (vľavo) a bývalý príslušník nemeckej armády, ktorý je obvinený zo špionáže v prospech Ruska, sedia na súde v nemeckom Düsseldorfe v pondelok 27. mája 2024. Bývalému vojakovi udelil súd trest odňatia slobody na tri a pol roka za špionáž v prospech Ruska. Tento 56-ročný muž označovaný ako Thomas H. bol usvedčený, že z vlastnej iniciatívy poskytoval zahraničnej strane informácie spojené s výkonom svojej funkcie. Obžalovaný sa k činu priznal. Uviedol, že výmenou za tieto služby chcel získať informácie, ktoré by mu pomohli dostať svoju rodinu do bezpečie v prípade, ak by konflikt na Ukrajine prerástol do jadrovej vojny. Zdroj: FOTO TASR/DPA

Súd v Nemecku poslal na tri a pol roka do väzenia armádneho dôstojníka za to, že Rusku odovzdával vojenské informácie. Muž sa k činu priznal a počas procesu sa hájil psychickými problémami a tým, že sa obával jadrovej eskalácie konfliktu na Ukrajine. Informuje o tom portál idnes.cz.

55-ročný dôstojník sa priznal hneď prvý deň procesu, ktorý koncom apríla začal na vrchnom krajinskom súde v Düsseldorfe. V čase, keď sa rozhodol Kremľu poskytnúť vojenské informácie, vstúpil aj do strany Alternatíva pre Nemecko. Neskôr však stranu, ktorá je označovaná za krajne pravicovú a zaujímavú pre nemeckú kontrarozviedku, opustil.

Rusko vo februári pred dvoma rokmi vojensky zaútočilo na Ukrajinu a Západ vrátane Nemecka napadnutú krajinu okrem iného zbrojne podporuje.

Diagnostikovali mu ťažké ochorenie

Väzenie v dĺžke tri a pol roka navrhlo štátne zastupiteľstvo. V prípade vyzradenia služobných či štátnych tajomstiev by dôstojníkovi hrozilo až doživotie, poznamenala agentúra DPA.

„Svoj život som nemal pod kontrolou,“ uviedol dôstojník počas procesu. Okrem iného vypovedal, že ho trápili psychické problémy, ale navštíviť odborníka sa zdráhal.

Lekári mu nakoniec diagnostikovali ťažké vyhorenie s úzkostným strachom a záchvatmi paniky. V tejto zložitej dobe sledoval správy na sieťach TikTok a Telegram, ktoré okrem iného zneužívajú dezinformátori a šíritelia prokremeľskej propagandy.

Vyjadril ľútosť

Súd dôstojníkovu motiváciu kontaktovať ruské veľvyslanectvo označil za ťažko pochopiteľnú a uviedol, že pre mužov bolo zrejme jednoduchšie zradiť krajinu ako zájsť k lekárovi.

Obžalovaný opakovane vyslovil nad svojím správaním ľútosť, čo urobil aj v záverečnom vyhlásení. „Je to tá najväčšia blbosť, ktorú som v živote urobil,“ citovala ho DPA.

Od minulého decembra stojí pred súdom v Berlíne kvôli podozreniu z odovzdávania tajných informácií ruskej rozviedke aj bývalý pracovník Spolkovej spravodajskej služby.

Obžalovaný je z vlastizrady a hrozí mu až doživotný trest. Podľa prokuratúry dostal z Moskvy za poskytnuté informácie najmenej 450-tisíc eur.

Nemecko, ktoré je jedným z najväčších dodávateľov vojenského materiálu na Ukrajinu, patrí k hlavným cieľom ruských špionážnych operácií. Tie podľa nemeckých úradov od začiatku invázie nadobudli na intenzite.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie