fbpx

Ľudia vo veľkom protestujú proti masovému turizmu. Chcú zabrániť predaju nehnuteľností

Protestujúci dav v Španielsku. Zdroj: X/ BeritaKini B.

V sobotu tisíce ľudí protestovalo na španielskych Baleárskych ostrovoch proti masovému turizmu. Protestujúci s transparentmi s nápismi „SOS obyvatelia“ či „Dosť bolo masového turizmu“ pochodovali Palmou de Mallorca, hlavným mestom najväčšieho baleárskeho ostrova Malorka, informuje Reuters.

Hovorca španielskej národnej polície, uviedol, že sa na proteste zúčastnilo asi 10 000 demonštrantov. Ďalší, menší protest s niekoľkými stovkami ľudí sa konal na Menorke.

„Chceme, aby úrady zabránili ľuďom, ktorí tu nežili viac ako päť rokov, kupovať nehnuteľnosti a zaviedli viac kontrol na dovolenkové ubytovanie,“ povedala Carme Reinesová z kolektívu, ktorý zorganizoval protest v Palma de Mallorca.

Javier Carbonell, realitný maklér, uviedol, že viac ako polovica prenajímaných nehnuteľností sa využívala na dovolenkové prenájmy a pre miestnych obyvateľov nie sú dostupné. „Chceme menej masového turizmu a viac toho udržateľného,“ povedal Carbonell.

Po Katalánsku boli Baleárske ostrovy minulý rok druhým najobľúbenejším regiónom Španielska pre turistov a prilákali 14,4 milióna dovolenkárov, uviedol španielsky národný štatistický inštitút.

Približne 18 miliónov turistov navštívilo Katalánsko a 13,9 milióna ľudí navštívilo Kanárske ostrovy, španielske súostrovie pri západnej Afrike. Podľa údajov priemyselnej organizácie Exceltur vytvára cestovný ruch 45 % hrubého domáceho produktu Baleárskych ostrovov.

Pridáva sa aj Ibiza

V piatok sa približne 1000 protestujúcich zúčastnilo aj na demonštrácii proti masovému turizmu aj na Ibize, jednom z najobľúbenejších Baleárskych ostrovov.

„Chceme obmedzenie nových turistických miest a zákaz ďalších nelegálnych bytov. Keď je na trhu menej bytov, zvyšuje to ich cenu,“ povedal Rafael Giménez, hovorca organizácie Prou Ibiza, ktorá zvolala piatkový protest, píše portál Bleskovky.

V apríli protestovali na Kanárskych ostrovoch tisíce ľudí, ktorí žiadali dočasné obmedzenie príchodu turistov, aby sa zastavil rozmach krátkodobých rekreačných prenájmov a výstavby hotelov, čo pre miestnych obyvateľov zvyšuje náklady na bývanie.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie