fbpx

Zomrel autor dokumentárneho filmu, v ktorom mesiac jedol len jedlo z McDonaldu

Na snímke Morgan Spurlock, autor filmu Super Size Me. Zdroj: X/Cine PREMIERE

Americký dokumentarista Morgan Spurlock, ktorý sa pred 20 rokmi preslávil experimentom, pri ktorom sa mesiac stravoval len v reštauráciách McDonald’s, zomrel vo veku 53 rokov na zdravotné komplikácie súvisiace s rakovinou. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie jeho rodiny. Spurlock sa svojím najznámejším snímkom snažil upozorniť na nástrahy rýchleho občerstvenia.

Zjedol desiatky hamburgerov a vypil galóny koly

Spurlock počas natáčania svojho najslávnejšieho filmu Super Size Me zjedol desiatky hamburgerov a vypil galóny koly. Cieľom dokumentu bolo zmapovať dôsledky takejto stravy na ľudské zdravie a poukázať na problém kvality potravín vo fast foodoch. Za mesiac pribral 11 kilogramov a počas natáčania mu lekári odporučili, aby experiment ukončil, pretože mali vážne obavy o jeho zdravie.

„Bol to smutný deň, keď sme sa rozlúčili s mojím bratom Morganom,“ povedal Craig Spurlock, ktorý so svojím súrodencom spolupracoval na niektorých projektoch. Povedal, že jeho brat zomrel vo štvrtok v New Yorku. „Svet prišiel o skutočne kreatívnu myseľ a výnimočného človeka. Som strašne hrdý na to, že som s ním mohol pracovať,“ dodal.

Zdravotné problémy

Spurlock počas natáčania svojho najslávnejšieho dokumentu trpel nedostatkom energie a jeho hladina cholesterolu a krvného tlaku bola katastrofálna. Samotný reťazec označil dokument za nerealistický a v Spojenom kráľovstve spustil kampaň zdôrazňujúcu dôležitosť vyváženej stravy.

Tieň pochybností na závery filmu vrhlo po rokoch priznanie režiséra, že bol alkoholik, ktorý „neustále pil“ od svojich 13 rokov. „Za 30 rokov som nikdy nebol triezvy dlhšie ako týždeň,“ povedal v roku 2017, hoci vo svojom prelomovom filme hovorí, že jedol a pil len to, čo sa dalo kúpiť v McDonalde. Denník New York Times tiež upozorňuje, že lekárske štúdie nepotvrdili výsledky jeho experimentu.

Po úspešnom dokumente sa Spurlock venoval aj ďalším témam, napríklad americkej účasti v Afganistane a závislosti od hazardných hier. K úspechu svojho najslávnejšieho dokumentu sa priblížil v roku 2013, keď režíroval film This Is Us (Toto sme my) o slávnej chlapčenskej skupine One Direction, ktorá bola v tom čase na vrchole svojej kariéry.

Spurlock má za sebou aj kontroverzné momenty. V roku 2017, keď Hollywoodom prebehli obvinenia zo sexuálneho násilia, sa v eseji označil za súčasť problému a neskôr sa priznal k nevere s „každou priateľkou a manželkou“, ktorú kedy mal.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie