fbpx

Hlavnou úlohou je dostať bezpečne hráča z ľadu. Českí zdravotníci približujú zážitky z majstrovstiev sveta

Jeden z tímov Českého červeného kríža (Zdroj: Facebook/Český červený kříž)

O hladký priebeh majstrovstiev sveta v hokeji 2024, ktoré čoskoro prekoná historické rekordy v návštevnosti, sa každý deň stará ohromný tím organizátorov, dobrovoľníkov, policajtov, hasičov i záchranárov.

Zdravotníci Českého červeného kríža sú pri všetkých zápasoch vo vnútorných aj vonkajších zónach a dohliadajú na zdravie fanúšikov, ale aj samotných hráčov. Každý deň sa ich v Prahe a Ostrave zapojí takmer 50 a počas celého šampionátu asi 220, píše o zdravotníkoch portál seznamzpravy.cz.

„Vieme riešiť všetko, čo podľa zákona môže riešiť posádka rýchlej zdravotníckej pomoci. Zaistiť žilu, po konzultácii s lekárom podať lieky, máme obväzový materiál, pomôcky na resuscitáciu,“ opisuje mladý záchranár Tomáš Sedláček.

Mladý záchranár sám patrí k tým, ktorí slúžia počas tréningov jednotlivých reprezentačných tímov.

Tímy zdravotníkov si môžete pozrieť aj na Facebooku Českého červeného kríža.

„Dve dvojčlenné posádky majú priamo pri hracej ploche pripravené ležadlo a chrbticovú dosku s krčným golierom. K tomu samozrejme lekársky batoh so všetkým potrebným vybavením a defibrilátor, ktorý okrem resuscitácie zároveň dokáže merať tlak alebo saturáciu kyslíkom,“ hovorí.

Títo zdravotníci sú na mieste výhradne kvôli hráčom. Keď tréning končí a oni majú po práci, ich kolegovia naopak na štadión prichádzajú, aby sa postarali o masy fanúšikov.

„My sme predovšetkým k ruke tímovým lekárom. Pokiaľ tímový lekár rozhodne, že hráč musí byť transportovaný do nemocnice alebo inak ošetrený, sme tam od toho. Normy Medzinárodnej federácie ľadového hokeja veľmi striktne prikazujú, akým spôsobom sa hráč musí z ľadu dostať. Musí to byť za pomoci chrbticovej dosky, spine boardu, krčného goliera, záleží, či leží na bruchu, alebo na chrbte, môže u neho byť len celkom konkrétny počet ľudí a podobne. Tieto normy sa musia striktne dodržiavať,“ vysvetľuje zdravotník.

Následne si hráča preberá záchranná služba a transportuje ho do nemocnice. Zatiaľ zdravotníci takúto situáciu našťastie riešiť nemuseli.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie