fbpx

Desať tisíc bitcoinov za dve pizze. Prvá transakcia by dnes mala hodnotu 621 miliónov eur

Laszlo Haneyecz (na snímke vpravo) zaplatil pred 14 rokmi 10-tisíc bitcoinov za dve pizze. Zdroj: X/openmainnet

Máj roku 2010 zaujíma vo svete kryptomien zvláštne miesto. Je to totiž prvýkrát, kedy bitcoiny poslúžili na nákup skutočného tovaru. Laszlo Hanyecz ich toho roku minul desaťtisíc, aby si mohol kúpiť dve pizze. Dnes by také množstvo kryptomeny malo hodnotu vyše 621 miliónov eur.

Keď si pred 14 rokmi floridský programátor Laszlo Hanyecz objednával dve veľké pizze reťazca Papa John’s aj s doručením domov, mal jeden bitcoin hodnotu 0,0041 dolára. Celé občerstvenie ho tiež vyšlo na asi 41 dolárov (asi 36 eur).

Táto významná transakcia sa odvtedy stala v kryptokomunite legendárnym príbehom, ktorý sa každoročne 22. mája pripomína ako Bitcoin Pizza Day. Informuje o tom web Medium.com.

Mnohí ľudia z kryptografickej scény Hanyecza často označujú za „pizzára“ a zdôrazňujú, že svoje vyťažené bitcoiny používal nielen na nákup jedla, ale aj ďalších vecí. V tom čase sa totiž počítalo s tým, že bitcoiny budú slúžiť ako alternatívna elektronická mena, čo programátor využil.

„Vtedy ešte bitcoiny nemali žiadnu hodnotu, a tak bola myšlienka vymeniť ich za pizzu neuveriteľne cool,“ povedal Hanyecz.

Postupne sa však pohľad na bitcoin aj ďalšie kryptomeny menil. Namiesto alternatívnej meny sa z krypta stalo špekulatívne aktívum, v ktorom investori vidia šancu na rozprávkové zhodnotenie. Svojmu pôvodnému účelu, v ktorý Hanyecz veril v roku 2010, sa tak bitcoin na hony vzdialil.

Čo keby…

Napriek tomu sa nemožno ubrániť myšlienke, čo by sa stalo, keby Hanyecz pred štrnástimi rokmi zaplatil za pizze v dolároch. A či rozhodnutie zbaviť sa bitcoinov, ktoré by dnes mali v prepočte hodnotu viac ako 620 miliónov eur, nebolo jeho najväčšou životnou chybou. Sám Laszlo však nikdy neľutoval, že svoje bitcoiny minul.

A to napriek tomu, že by za ne mohol dnes mať napríklad 46 miliónov pizz Papa John’s, čo je dostatok na nasýtenie jednej malej krajiny. Alebo deväť penthousov v New Yorku s rozlohou vyše 900 metrov štvorcových s úžasným výhľadom na mesto, šiestimi spálňami a ôsmimi kúpeľňami.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie