fbpx

FOTOGALÉRIA: Dychberúca krása vesmíru. Pozrite si čerstvé zábery zo sondy Euclid

(Zdroj: ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, image processing by J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi)

Sonda Euclid je vybavená teleskopom, ktorý dokáže vďaka širokému záberu zachytiť rozsiahle výjavy v jedinej snímke. Oproti tomu známy vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba má zorné pole užšie, ale dohliadne ďalej.

Sonda Euclid, ktorá pred necelým rokom zamierila do vesmíru, kde má za úlohu zmapovať vesmír a zozbierať dáta potrebné na možné pochopenie temnej hmoty a temnej energie, poslala na Zem ďalšiu várku fotografií, informuje portál seznamzpravy.cz.

Snímky, ktoré teraz Európska vesmírna agentúra (ESA) ukázala svetu, sú ale „vedecky využiteľné“, ako agentúre AFP povedal astronóm Jean-Charles Cuillandre z francúzskeho Komisariátu pre atómovú energiu (CEA).

Euclid vytvoril napríklad snímku zdanlivo nekonečne sa trblietajúcej kopy galaxií Abell 2390, ktorá sa nachádza približne 2,7 miliardy svetelných rokov od Zeme.

Zdroj: ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, image processing by J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi

Teleskop, ktorý tvorí hlavnú časť sondy, okrem toho zachytil špirálovú galaxiu NGC 6744, skupinu galaxií Abell 2764 spolu s jasnou hviezdou, ktorá leží v našej galaxii.

Zdroj: ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, image processing by J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi

Pripomeňme, že misia Euclid odštartovala vlani 1. júla. Jej teleskop dokáže zachytiť rozsiahle výjavy v jedinej snímke vďaka svojmu širokému záberu – na rozdiel od vesmírneho ďalekohľadu Jamesa Webba, ktorý má zorné pole užšie, ale dohliadne ďalej.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie