fbpx

FOTO: Objav storočia? Vinár renovoval pivnicu, narazil na kosti mamuta

Počas rekonštrukcie pivnice objavili mamutie kosti staré 30 až 40-tisíc rokov. Zdroj: ÖAW-ÖAI Hannah Parow-Souchon

Ako objav storočia hodnotia archeológovia nález, ktorý urobil vinár z dolnorakúskej obce Gobelsburgu, keď rekonštruoval svoju pivnicu. Narazil na kosti, ktoré podľa odborníkov patrili mamutovi a sú staré 30 až 40-tisíc rokov.

„Ide o najvýznamnejší objav svojho druhu za posledných viac ako sto rokov,“ uviedol vo vyhlásení Archeologický inštitút Rakúskej akadémie vied (ÖAI), podľa ktorého ide o „archeologickú senzáciu“.

Vinárovi Andreasovi Pernerstorferovi sa objavené kosti zdali príliš veľké, upovedomil preto pamiatkový úrad, ktorý ho následne odkázal na pracovníkov ÖAI. Tí v polovici mája prišli a začali miesto skúmať podrobnejšie.

Odkryli niekoľko vrstiev zeminy, pričom narazili na ďalšie kostrové pozostatky. Patrili najmenej trom mamutom a sú vraj vo veľmi zachovalom stave.

„Nález toľkých mamutích kostí na jednom mieste je veľmi neobvyklý. Bude to prvýkrát, čo budeme môcť v Rakúsku niečo také skúmať modernými prostriedkami,“ uviedla Hannah Parow-Souchonová, ktorá vykopávky v Gobelsburgu vedie. „Pre výskum je to jedinečná šanca,“ dodala.

Nález podľa nej nastoľuje „veľa vzrušujúcich otázok“, napríklad tú, ako ľudia z doby kamennej mohli loviť také obrovské zvieratá. „Vieme, že mamuty lovili, ale vieme len málo o tom, ako do robili,“ povedala ďalej archeologička.

Vyjadrila presvedčenie, že miesto, kde boli kosti objavené, mohlo byť aj miestom smrti mamutov. „Ľudia im tu mohli nastražiť pascu,“ dodala Parow-Souchonová.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie