fbpx

Belgické prostitútky získajú ako prvé na svete zdravotné poistenie, dôchodky aj materskú

Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash/Gio

Belgicko sa stalo prvou krajinou na svete, ktorá schválila zákon o pracovných zmluvách pre sexuálne pracovníčky.

„Tento zákon je prvý na svete. Nemôžem dostatočne zdôrazniť, aké je to dôležité,“ povedal Daan Bauwens, hovorca UTSOPI, odborového zväzu sexuálnych pracovníčok v Belgicku.

Zákon dáva sexuálnym pracovníčkam nárok na zdravotné poistenie, dôchodok, dávky v nezamestnanosti a rodinné dávky, dovolenku a materskú dovolenku.

„Podľa tohto zákona môže ‚pasák‘ v prípade, že prostitútka odmietne klienta viac ako desaťkrát počas šiestich mesiacov, vyvolať intervenciu vládneho sprostredkovateľa, ale nemôže zamestnankyňu prepustiť,“ upozornil na jeden z príkladov denník The Daily Telegraph.

„Týmto modelom Belgicko skutočne dokazuje, že cieľom je chrániť sexuálnych pracovníkov bez ohľadu na morálne súdy, ktoré ľudia o tejto profesii môžu mať,“ povedal Bauwens denníku The Brussels Times. „Dúfame, že to môže viesť k zvráteniu nedávneho trendu kriminalizácie klientov v Európe. Veríme, že ostatné krajiny tento text skopírujú, rovnako ako to urobili v prípade tém, ako sú manželstvá osôb rovnakého pohlavia, potraty, eutanázie a práva transsexuálov.“

Dekriminalizácia ako základ

Zákon legalizuje poskytovanie pracovných zmlúv prostitútkam po tom, čo sa Belgicko stalo prvou krajinou v Európe, ktorá v roku 2022 dekriminalizovala samostatnú sexuálnu prácu.

Poskytuje tiež určité práva pracovníčkam a podmienky ich zamestnávateľovi. Patrí medzi ne právo odmietnuť klienta alebo sexuálny akt, rovnako ako právo kedykoľvek prerušiť sexuálny akt bez obáv z prepustenia alebo trestu. Sexuálne pracovníčky majú tiež právo vykonávať sexuálny akt tak, ako si želajú, a odmietnuť sedieť za oknami amsterdamského typu, (ktoré sa používajú aj v Belgicku) ak je ohrozená ich bezpečnosť.

Odvolanie sa na niektoré z týchto práv viac ako desaťkrát počas pol roka môže viesť k tomu, že pracovníčka alebo zamestnávateľ zavolajú vládnu sprostredkovateľskú službu.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie