fbpx

Influencer boží. Pápež František schválil svätorečenie 15-ročného tínedžera

Na smínke Carlo Acutis. Zdroj: X/Vitus_osst

Carlo Acutis zomrel mladý, ale po celý svoj krátky život sa aktívne angažoval v katolíckej cirkvi. Pápež František mu teraz pripísal už druhý zázrak, takže spĺňa všetky podmienky na svätorečenie. Dátum kanonizácie zatiaľ oznámený nebol.

Carlo Acutis sa narodil v Londýne, ale prakticky celý život strávil v Taliansku. Zomrel v roku 2006 v Monze vo veku 15 rokov v dôsledku problémov spôsobených leukémiou. Prakticky do poslednej chvíle sa však aktívne venoval duchovným záležitostiam. Jeho telo bolo po smrti prevezené do Assisi, kde je vystavené spoločne s ďalšími relikviami spojenými s jeho životom a činnosťou.

Za života okrem iného vytvoril a spravoval internetové stránky svojej školy a farnosti a okrem toho založil aj web, kde sa snažil zdokumentovať všetky nahlásené eucharistické zázraky. Tento projekt bol spustený len niekoľko dní pred jeho smrťou a odvtedy bol tiež preložený do niekoľkých ďalších jazykov, informoval server BBC. Za svoje aktivity potom získal aj označenie Influencer boží.

Médiá tiež zdôrazňujú, že sa Carlo Acutis stane prvým svätorečeným mileniálom, teda človekom narodeným v období od začiatku 80. do konca 90. rokov minulého storočia. Dátum kanonizácie však Vatikán zatiaľ neoznámil.

V roku 2020 bol pobožný mladík blahorečený po priznaní prvého zázraku, ktorým je uzdravenie brazílskeho dieťaťa z vrodeného ochorenia pankreasu. Druhý zázrak mu pápež František prisúdil teraz, ide o uzdravenie študenta univerzity vo Florencii, u ktorého po úraze hlavy došlo ku krvácaniu do mozgu. Ako presne sa na uzdravení mal Acutis podieľať, nie je jasné.

BBC ďalej uviedlo, že Carlov odkaz žije nielen v Taliansku, ale aj vo Veľkej Británii. V rímskokatolíckej svätyni Carfin Grotto v škótskom Motherwelle sa nachádza jeho socha, v roku 2020 birminghamský arcibiskup založil dokonca farnosť blahoslaveného Carla Acutisa, do ktorej spadajú kostoly vo Wolverhamptone a Wombourne.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie