fbpx

Český filmový svet prišiel o zásadnú osobnosť. Zomrel herec a režisér Jan Kačer

Herec a režisér Jan Kačer (Zdroj: idnes.cz, Petr Kozlík, MAFRA)

Vo veku 87 rokov zomrel dnes dopoludnia herec a režisér Ján Kačer. Patril k hviezdam novej vlny českého filmu a bol aj jednou z ústredných tvárí najslávnejšieho obdobia Činoherného klubu. O úmrtí umelca informuje portál idnes.cz.

Jan Kačer bol ikonou novej vlny československého filmu a súčasne v roku 1965 stál pri založení pražského Činoherného klubu. Presadil sa ako divadelný režisér, režíroval napríklad v Divadle na Vinohradoch alebo v Národnom divadle.

Narodil sa 3. októbra 1936 v Holicích. Jeho otec bol obchodník židovského pôvodu a potom, čo nacistické Nemecko obsadilo Sudety, si vzal život. Tým svojich synov, vtedy dvojročného Jana a o desať rokov staršieho brata zrejme zachránil pred deportáciou do koncentračných táborov a takmer istou smrťou. Cesta mladého Jana Kačera viedla najprv do Bechyně, kde vyštudoval keramickú školu, potom na réžii na pražskej DAMU.

Po jej absolvovaní sa vydal do ostravského Divadla Petra Bezruča. Práve tu vytvoril so scénografom Lubošom Hrúzom základ súboru, ktorý následne zamieril do Prahy a spoločne s režisérom a dramatikom Ladislavom Smočkom a dramaturgom Jaroslavom Vostrým položili základy legendárneho Činoherného klubu.

Zahral si v drámach Údolí včel, Každý den odvahu či Smrt si říká Engelchen, ale napríklad tiež vo Vorlíčkovej komédii Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky.

Túžba aktívne sa podieľať na živote spoločnosti priviedla Jana Kačera do sveta politiky. V rokoch 1990 až 1992 bol poslancom za Občianske fórum a neskôr Občianske hnutie. Od roku 1995 potom desaťročie stál na čele Nadácie Charty 77, ktorá poskytuje pomoc handicapovaným ľuďom.

O svojom živote napísal Káčer štyri spomienkové knihy: Idem k mame, Miernou okľukou, K priateľom a Zadnými vrátkami. Pri oslavách svojich osemdesiatin v roku 2016 poznamenal: „V tých osemdesiatich človek vidí svet, ktorý do tej doby nevidel. Bez ctižiadosti, bez túžby vyniknúť, bez zlodejstva, bez zlých úmyslov, a zrazu máte ten život akoby sladký.“

V roku 2016 dostal od prezidenta republiky Rád Tomáša Garrigua Masaryka za vynikajúce zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a ľudské práva. Pred troma rokmi si potom na javisko Národného divadla prišiel pre Cenu Thálie od Českej akadémie divadelníkov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie