fbpx

Sevilla vylepšila vlastný rekord, Mourinho konfrontoval rozhodcu

KK97 Budapeš - Na snímke tréner AS Rím Jose Mourinho hovorí k hráèom po finálovom zápase Európskej ligy vo futbale FC Sevilla - AS Rím vo štvrtok 1. júna 2023 v Budapešti. Futbalisti FC Sevilla sa stali po siedmykrát v histórii víazmi Európskej ligy UEFA. V stredajšom finále v maïarskej Budapešti zdolali AS Rím 4:1 v jedenástkovom rozstrele. V riadnom hracom èase sa duel skonèil 1:1, v predåžení gól nepadol. FOTO TASR/AP Roma's head coach Jose Mourinho talks to his players after the Europa League final soccer match between Sevilla and Roma, at the Puskas Arena in Budapest, Hungary, Wednesday, May 31, 2023. Sevilla won 5-2 following a penalty shootout. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Zdroj foto: TASR

Rekordní šampióni Európskej ligy zo Sevilly potvrdili stopercentnú bilanciu vo finálových zápasoch tejto súťaže aj v stredu. V budapeštianskej Puskás Aréne si poradili s AS Rím 4:1 v jedenástkovom rozstrele po remíze 1:1 v riadnom hracom čase i predĺžení. Získali tak rekordný siedmy triumf v tejto súťaži. Prvú prehru vo finále akejkoľvek európskej súťaže utrpel tréner Jose Mourinho, ktorý po stretnutí konfrontoval rozhodcu.

Španielov podržal brankár Yassine Bounou, ktorý zneškodnil v rozstrele pokusy Gianlucu Manciniho a Rogera Ibaneza. Strojcom rozhodujúcej jedenástky bol Argentínčan Gonzalo Montiel, ktorý zvládol rovnaký tlak aj v úspešnom finále vlaňajších MS proti Francúzsku (4:2 v rozstrele z 11 m po remíze 3:3). Rui Patricio najprv jeho pokus zneškodnil, no ukázalo sa, že nestál na bránkovej čiare. Druhú šancu už Montiel nezahodil a okrem siedmeho triumfu v EL zaistil svojmu tímu aj miestenku v skupinovej fáze Ligy majstrov v nasledujúcej sezóne.

„Som rád, že tu som, že som vyhral s klubom, ktorý mal počas môjho príchodu náročné obdobie,“ uviedol tréner víťazného tímu Jose Luis Mendilibar pre DPA. Do Sevilly prišiel v marci, keď jej hrozil zostup. V predchádzajúcom ročníku viedol druholigové Deportivo Alaves a predtým dosiahol najväčší úspech s Osasunou – siedme miesto v La Lige v ročníku 2011/12. „Dosiahli sme úspech, ktorý môže mať dobrý vplyv na klub. Jedenástky na tréningu sa nedajú porovnať s rozstretom pred 60.000 ľuďmi, nevyskúšali sme si to v žiadnom z predchádzajúcich zápasov. Len sme verili exekútorom,“ dodal Mendilibar.

„Bol to náročný zápas, Rím dobre bránil a ťažko sme si vytvárali šance,“ zhodnotil stretnutie Erik Lamela, ktorý nastúpil za Sevillu v polčase a dosiahol najväčší úspech v kariére. Jeho tím prehrával 0:1 po presnom zásahu Paula Dybalu v 35. minúte a vyrovnanie prišlo v druhom polčase. Loptu si zrazil do vlastnej brány strojca neskoršej neúspešnej jedenástky Mancini a vo finále EL tak padol len druhý vlastný gól v histórii. Španielsky tím mohol rozhodnúť o triumfe už v druhom dejstve, no rozhodca Anthony Taylor odvolal svoj pôvodný verdikt a zrušil pokutový kop po faule na Ocamposa. Bounou v závere riadneho hracieho času ešte zneškodnil nebezpečný priamy kop v podaní Lorenza Pellegriniho po spornej hre rukou. Podľa Rimanov k nej došlo v pokutovom území.

Mourinho má na konte päť úspešných finále v európskych súťažiach, v šiestom okúsil prvýkrát prehru. S Rimanmi vyhral vlani prvý ročník Európskej konferenčnej ligy (EKL) a skompletizoval tak zbierku titulov v Lige majstrov i EL. Jeho tímu však nevyšiel záver tejto sezóny, keď vyhral len jeden z desiatich zápasov. Po stretnutí neskrýval sklamanie, svoju striebornú medailu odovzdal fanúšikovi na tribúne a v útrobách štadióna nevyberane skritizoval rozhodcu. „Som už raz taký, strieborné medaily ma nezaujímajú. Nechcem ich, preto som sa jej zbavil. Bol to intenzívny a živý zápas s rozhodcom, ktorý pískal akoby bol Španiel, nie Angličan. Žltá, žltá, žltá, celý čas,“ povedal kormidelník už na tlačovej konferencii na adresu arbitra, ktorý rozdal v stretnutí rekordných 13 žltých kariet.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie