fbpx

VIDEO: Búrky a prívalové dažde spôsobili na Gemeri povodne

Povodne na Gemeri (Zdroj: Pravda/Boris Macko)

Búrky, ktoré sa prehnali Slovenskom, počas niekoľkých minút zaplavili ulice miest a obcí. Zasiahli najmä južnú časť Slovenska. Avizované búrlivé počasie so zrážkami a hrozbou intenzívnych búrok sa tak v uplynulých dňoch do bodky naplnilo. 

Od skorých ranných hodín je na Slovensku búrlivo. Búrky úradovali na západe Slovenska, najmä v Nitrianskom kraji, a následne sa presúvali smerom na Považie a severnú časť Záhoria. Ranné búrky však boli v niektorých lokalitách aj veľmi intenzívne a priniesli obrovské množstvo vody, informuje portál imeteo.sk.

Dnes ráno azda najhoršie obišla obec Podhájska, ktorú po búrke vytopilo. Niektoré ulice boli v obci plné vody a autá mali problém týmito ulicami prechádzať. Podľa amatérskej zrážkomernej stanice v obci spadlo až 52,6 mm zrážok, čo stačilo na to, aby boli ulice a záhrady plné vody.

Extrémne silná búrka sa včera (23.5.) prehnala oblasťou Tornale a zasiahla hneď niekoľko obcí v oblasti Gemera. V tejto oblasti v priebehu krátkej doby spadli desiatky milimetrov zrážok. Z okolitých kopcov sa do dedín valila voda a obce na Gemeri zaplavila voda a bahno. Na mieste zasahovali aj hasiči.

V obci Gemer spadlo podľa dát z amatérskych zrážkomerov 72 až 75 mm zrážok. Intenzita zrážok pritom lokálne dosiahla viac ako 140 mm za hodinu.

Toto obrovské množstvo zrážok sa okamžite podpísalo na situácii. Obcou Gemer sa prehnala prívalová povodeň. Zaplavilo niekoľko ulíc a dvorov. Malý potôčik, v ktorom niekedy nebýva ani voda, sa premenil na dravú rieku.

Najvýraznejšie problémy zaznamenali mestá Banská Bystrica, Tornaľa a Fiľakovo. V Banskej Bystrici nezasiahli prívalové zrážky celé mesto, ale len okrajové časti, predovšetkým na západe. V oblasti pri nemocnici a štadióne napršalo 40 až 49 mm. Intenzívna búrka sa vyskytovala v oblasti Suchého vrchu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie