fbpx

Vydražili najdrahšie pierko vyhynutého vtáka. Neuveríte, koľko zaň záujemca zaplatil

Perie novozélandského posvätného vtáka huia vydražili za viac ako 26-tisíc eur. Zdroj: X/324.cat, Pusholder

V Aucklande vydražili vzácne a veľmi cenené pierko z vyhynutého novozélandského vtáka huia. Záujemca bol zaň ochotný zaplatiť 46 521 novozélandských dolárov (v prepočte viac ako 26-tisíc eur). Tým sa stalo zďaleka najdrahším predmetom svojho druhu, aký sa kedy predal na aukcii. Informuje o tom portál idnes.cz.

Organizátori aukcie očakávali, že dobre zachované perie vtáka huia sa vydraží za maximálne 3 000 novozélandských dolárov, ale konečná cena tento odhad výrazne prekročila. Až do pondelkovej aukcie držalo aukčný rekord pero, ktoré sa v roku 2010 predalo za 8 400 USD (viac ako 7-tisíc eur), uviedol Guardian.

Perie ako ozdoba

Ostrochvostá bocianka (Hateralocha acutirostris) bola najväčším novozélandským vtáčím druhom, známym svojím krásnym spevom, väčšinou čiernym lesklým perím a dlhými chvostovými perami zakončenými bielou farbou. Posledné potvrdené pozorovanie tohto operenca bolo v roku 1907, hoci sa predpokladá, že vták žil ešte v 20. rokoch 20. storočia.

Huia bola endemitom Severného ostrova Nového Zélandu. Jej vyhynutie na začiatku 20. storočia malo dve hlavné príčiny. Prvou bol neľútostný lov na získanie peria, po ktorom bol celosvetový dopyt zo strany múzeí a bohatých súkromných zberateľov. Huia sa lovila aj na získanie dlhých, efektných chvostových pier na módne klobúkové ozdoby.

Druhou hlavnou príčinou jeho vyhynutia bolo rozsiahle odlesňovanie nížin Severného ostrova európskymi osadníkmi s cieľom vytvoriť pastviny pre poľnohospodárstvo.

Tento vták bol pre pôvodných obyvateľov Nového Zélandu Maorov posvätný. Objavoval sa v piesňach a porekadlách a nosenie jeho peria bolo vyhradené náčelníkom alebo vysokým kmeňovým hodnostárom. Keď na Nový Zéland prišli Európania, tieto vtáky už boli vzácne a následná európska mánia po ich perí viedla k ich ďalšiemu úbytku.

Iba pre registrovaných

Leah Morrisová, vedúca oddelenia dekoratívneho umenia v aukčnom dome Webb’s, kde sa pierko v pondelok predalo, si myslí, že cena sa vyšplhala tak vysoko vďaka jeho vynikajúcemu stavu.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie