fbpx

Premiér je v stabilizovanom stave. Jeho prevoz nateraz neplánujú

Na snímke zľava vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD), riaditeľ Vojenského spravodajstva generálmajor Juraj Štefanka, námestník riaditeľa SIS poverený výkonom právomocí riaditeľa SIS Pavol Gašpar, policajný prezident Ľubomír Solák a minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) počas tlačovej konferencie po mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR v Bratislave 22. mája 2024. Zdroj: FOTO TASR/Jaroslav Novák

Roberta Fica vážne postrelil 71-ročný muž pred týždňom na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. Vicepremiér Robert Kaliňák si netrúfa odhadnúť čas premiérovej rekonvalescencie. Jeho stav je stabilizovaný, ale ostáva vážny. Kaliňák to povedal v rozhovore pre portál pravda.sk.  Kto prevezme kompetencie za premiéra?

„Nie, ešte tam nie sme. Telo ešte stále reaguje na samotné operatívne zákroky a na jednotlivé liečebné postupy, ktoré sa uplatňujú. Až keď sa bude zdravotný stav preklápať do rehabilitačnej a rekonvalescenčnej časti sa to bude dať odhadnúť. Dnes to ešte nie je možné odhadnúť. Jeho stav je naďalej veľmi vážny,“ povedal v rozhovore pre portál.

Minister obrany Kaliňák dnes na tlačovej konferencii po rokovaní Bezpečnostnej rady SR poznamenal, že zdravotný stav predsedu vlády je stabilizovaný.

„Prevoz premiéra do Bratislavy zatiaľ nie je aktuálnou otázkou, ani dnes, ani v prípade ďalších dní,“ uviedol vicepremiér. Zdôraznil, že stav premiéra neustále vyhodnocuje lekárske konzílium.

„Podľa kontrolných vyšetrovaní sa konzílium rozhoduje o ďalšom postupe, nastavení liečby,“ upozornil. „Určite momentálne nemôžeme ešte hovoriť o stave, že premiér už rehabilituje,“ zdôraznil Kaliňák, opakovane poukazujúci na vážnosť zranení.

Kto ho zatiaľ zastúpi?

Tiež sa vyjadril k prevzatiu kompetencií za práceneschopného premiéra.

„Ako podpredseda vlády som jediný za Smer, tak tá voľba je v podstate prirodzená. To nie je nejaký výber, je to prirodzený prechod kompetencií. Samozrejme, chcem sa poďakovať aj ďalším podpredsedom vlády, či už Tomášovi Tarabovi, alebo Denise Sakovej. Tá napríklad ako podpredsedníčka Bezpečnostnej rady zvolala jej zasadnutie zajtra (stredu, pozn.). Fungujú všetky zastúpenia,“ povedal.

Doplnil, že aj vicepremiér a minister životného prostredia za SNS Tomáš Taraba bude Roberta Fica zastupovať v prípade niektorých vecí, „ktoré sa týkajú možno aj nejakých ďalších medzinárodných aktivít“.

„Štát dokáže predpokladať, že niekto nie je vždy prítomný, tak to vzájomné zastupovanie určite nejako nastane,“ uzavrel šéf rezortu obrany.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie