fbpx

Po atentáte na premiéra Fica vzrástol hnev na internete až o 50 percent

Na snímke vľavo polícia v areáli Rooseveltovej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici 16. mája 2024. Na snímke vpravo predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje počas tlačovej konferencie po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024. Zdroj: FOTO TASR/Ján Krošlák, Radovan Stoklasa

Po atentáte na premiéra Roberta Fica bola úroveň hnevu v komentároch na internete vyššia o 52,75 percenta ako mesačný priemer. Úzkosť taktiež narástla o 49,6 percenta. Vyplýva to z analýzy, ktorú spravila spoločnosť Startup elv.ai z viac ako 600-tisíc komentárov z viac ako 60 profilov médií a verejných inštitúcií na Slovensku. Píše o tom portál tvnoviny.sk.

Približne 30 tisíc z toho boli komentáre, ktoré vznikli pod príspevkami o atentáte na premiéra. Zvyšné komentáre boli zozbierané v období medzi 1.5. až 17.5.

Je to spojené s politikou

Pozitivita spadla o 30,90 percenta oproti priemeru sledovaného obdobia.

„Dlhodobo sledujeme, ako spoločenské udalosti ovplyvňujú náš online diskurz. Zvýšená úroveň hnevu, úzkosti a neistoty je podľa našich meraní často spájaná práve s politickými udalosťami. Aj napriek tomu vidíme dramatické zvýšenie negatívnych emócií, ktoré otriasli našim online priestorom,” hovorí CEO spoločnosti elv.ai Jakub Šuster.

Pokračuje, že boj proti nenávistným komentárom nie je len o ich odstraňovaní. „Musíme sa snažiť pochopiť, čo ľudia cítia a akým spôsobom na nich dané informácie vplývajú. Zaviedli sme preto do našich služieb rozšírený monitoring ľudských emócií, ktorý nám toto pomáha pochopiť,“ vysvetlil Šuster.

Za hnevom sa nemusí skrývať násilie

Na funkcii analýze emócií spolupracovali so spoločnosťou CulturePulse. Technológia CulturePulse sa zameriava sa viac ako 90 dimenzií ľudskej psychológie a kultúry vrátane morálky, konfliktov a sociálnych tém.

„Na základe mojich skúseností s monitorovaním sociálnych konfliktov by sme nemali predpokladať, že zvýšený hnev nevyhnutne signalizuje ďalšie násilie. Varovným signálom násilia je zvyčajne, keď v interakciách dominuje úzkosť. Ľudia sa hnevajú ako reakcia na niečo v minulosti, nehnevajú sa na niečo, čo sa ešte nestalo. Ľudia však konajú, keď sú znepokojení a sú presvedčení, že sa v budúcnosti môže stať niečo zlé,“ dodal CEO spoločnosti CulturePulse Justin E. Lane.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie