fbpx

Jeden vlastizradný čin za druhým. Moskva zametá s vývojármi hypersonických rakiet

Na snímke ruský fyzik Anatolij Maslov na súde. Zdroj: X/Volkat

Ruský súd poslal fyzika Anatolija Maslova na 14 rokov do väzenia za vlastizradu. Maslov obvinenia odmieta. 77-ročný Maslov je posledným z radu odborníkov zapojených do vývoja hypersonických rakiet, proti ktorým ruské orgány zasiahli. Vedci sú obvinení z odovzdávania citlivých informácií zahraničným štátom. Píše portál idnes.cz.

Vtedajšieho výskumného pracovníka Ústavu teoretickej a aplikovanej mechaniky v Novosibirsku Maslova, zadržala ruská tajná služba FSB v júli 2022. Agenti vtedy uviedli, že je podozrivý z prezradenia údajov, ktoré sú štátnym tajomstvom. Malo ísť o údaje týkajúce sa konkrétne hypersoniky, ktorá sa zaoberá dynamikou plynov pri vysokých nadzvukových rýchlostiach, uviedli ruské médiá.

Vedec utrpel vo februári tohto roku infarkt a jeho syn povedal, že jeho zdravotný stav sa v dôsledku stresu rapídne zhoršil. Prokurátori požadovali pre vedca 17-ročný trest odňatia slobody, ale obhajcovia tvrdili, že takýto dlhý trest by sa vzhľadom na jeho vek a zdravotné problémy rovnal doživotnému trestu.

Na súd čakajú aj Maslovovi kolegovia Alexander Šipľuk a Valerij Zvegincev. Aj oni sú obvinení z vlastizrady v súvislosti s možným vyzradením štátneho tajomstva. Agentúra Reuters s odvolaním sa na dve osoby oboznámené s prípadom Šipľuka uviedla, že je obvinený z prezradenia tajomstiev Číne, ktorej zástupcom na tamojšej konferencii v roku 2017 odovzdal tajné materiály.

Prípad všetkých troch vedcov vyvolal nezvyčajné pobúrenie verejnosti. Ich kolegovia z ruskej vedy vo vzácnom otvorenom liste uviedli, že traja muži sú nevinní a prípady proti nim poškodzujú ruskú vedu.

Vzájomné obvinenia

Maslovov právnik naznačil, že proces proti jeho klientovi bol založený na svedectve iného obvineného vedca, ktorý dostal 7-ročný trest.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie