fbpx

Indiu zasiahli 50-stupňové horúčavy. Zatvára školy

Ilustračná fotografia. Zdroj: X/ Mumbai Nowcast, Mumbai Rains.

Indiu zasiahla vlna silných horúčav. V hlavnom meste nariadili predčasné zatvorenie škôl, teploty tam dosahujú takmer 50 stupňov. Aktuálna situácia ohrozuje aj parlamentné voľby, informuje portál Alarabiya.net.

Indický meteorologický úrad varoval tento týždeň pred „vážnymi horúčavami“, pričom ortuť v pondelok v meste Dillí  dosiahla najvyššiu teplotu akú kedy v krajine zaznamenali, 47,4 stupňov Celzia. Úrady v iných štátoch podstupujú rovnaké opatrenia. Haryana, Madhjapradéš, Pandžáb a Rádžastán boli taktiež donútení nariadiť zatvorenie všetkých škôl.

Horúce letné teploty nie sú  pre obyvateľov Indie cudzie. Roky vedeckého výskumu zistili, že klimatické zmeny spôsobujú, že vlny horúčav sú aktuálne ešte dlhšie, častejšie a intenzívnejšie ako kedykoveľvek predtým.

Teploty môžu mimoriadne ohrozovať aj ľudské zdravie. Indický meteorologický úrad varoval pred vplyvom horúčav na zdravie najmä dojčiat, starších ľudí a ľudí s chronickými ochoreniami.

Teploty majú vážny vplyv aj na nastávajú parlamentné voľby. Ďalšie kolo volieb bude v sobotu, priamo v Dillí. Účasť na hlasovaní klesla, pričom analytici naznačujú, že faktorom je nadpriemerné teplé počasie, píše portál Yahoo.com.

Hlasovanie vo voľbách bude preto prebiehať po skupinkách. Indická volebná komisia vytvorila takzvanú pracovnú skupinu, ktorá má pred každým kolom hlasovania preskúmať vplyv vĺn horúčav a vlhkosti.

Horúčavy však nie sú jediným problémom, ktorý krajinu trápi. Južné štáty Indie vrátane Tamil Nadu a Keraly v posledných dňoch obmedzujú aj silné dažde.Prudké búrky minulý týždeň zasiahli  časti krajiny vrátane hlavného mesta Bombaj, kde silný vietor zrovnal so zemou obrovský billboard, ktorý zabil 16 ľudí a desiatky ďalších zranil.

Úrady taktiež uviedli, že ďalším faktorom spôsobujúcim menší záujem voličov o hlasovanie je aj ich presvedčenie, že strana premiéra Naréndru Módího bez problémov získa právo vládnuť tretie funkčné obdobie. Do volieb sa preto zapájať nechcú.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie