fbpx

VIDEO: Radostné ohňostroje aj slzy. Raisího smrť vyvolala v Iráne zmiešané pocity

Kytica červených ruží sa nachádza pri čiernobielej fotografii iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího v priestoroch iránskeho veľvyslanectva v Moskve v pondelok 20. mája 2024. Iránsky prezident a jeho sprievod zahynuli v nedeľu pri havárii vrtuľníka v provincii Východný Azerbajdžan. Okrem Raísího pri nehode vrtuľníka prišiel o život aj iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján. Raísí, Abdollahján a ďalších šesť osôb prišlo o život, keď sa vrtuľníkom v nedeľu vracali z provincie Východný Azerbajdžan na severozápade Iránu, kde spolu s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom inaugurovali projekt priehrady na spoločnej hranici. Podľa iránskej štátnej televízie vrtuľník narazil do vrcholu hory. Let sa uskutočnil za nepriaznivých poveternostných podmienok. Vrak vrtuľníka našli záchranári až po zhruba 15 hodinách v pondelok skoro ráno. Zdroj: FOTO TASR/AP

Smrť iránskeho prezidenta Ebrahíma Raisího vyvolala medzi obyvateľmi tejto blízkovýchodnej krajiny zmiešané reakcie. Kým niektorí smútili a ostentatívne plakali v uliciach miest, iní oslavovali ohňostrojmi. Hoci mnohí berú odchod autoritárskeho lídra ako spravodlivosť a zadosťučinenie, obyvatelia si zároveň uvedomujú, že v krajine sa kvôli nemu pravdepodobne nič nezmení, píše portál idnes.cz.

„Raisího duša nikdy nebude odpočívať v pokoji, pretože zabil môjho brata a ďalšie deti mojej krajiny. Bol to vrah. Mal byť postavený pred súd spolu s ostatnými,“ povedal pre The Guardian anonymne muž, ktorého brata zabili bezpečnostné sily počas protestu po smrti Mahsa Aminiho.

Predminulý rok zomrela vo väzbe 22-ročná žena, ktorú polícia zatkla za porušenie zákona o povinnom nosení hidžábu. 19-tisíc ľudí skončilo vo väzení a najmenej 500 ďalších prišlo o život. A to rukami poriadkovej polície alebo pri popravách, počas následných demonštrácií.

Po Raisího smrti sa na sociálnych sieťach objavili videá, na ktorých ľudia odpaľujú ohňostroje a oslavujú. Okrem iného sa tak dialo aj v uliciach Sakkázy, kde sa Amíni narodil. Iránci tiež zdieľali videá, ktoré svetu pripomínali Raisiho brutálnu vládu a represie voči politickým disidentom.

Raisí zomrel spolu s ministrom zahraničných vecí a ďalšími siedmimi ľuďmi v nedeľu pri havárii vrtuľníka v hornatej oblasti na severozápade krajiny pri azerbajdžanských hraniciach. Štátna televízia uviedla, že vrtuľník zrejme narazil do horského vrcholu v dôsledku zlého počasia.

Iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí následne vyhlásil v krajine 5-dňový smútok a dočasne poveril vedením prezidentského úradu viceprezidenta Mohammada Močbara. Ten bude viesť krajinu až do prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnia 28. júna.

„Sme šťastní, pretože tí, ktorí zomreli, boli vrahovia. Raisí nariadil vraždu mojej matky. Viem, že nie je správne tešiť sa zo smrti človeka, ale oni neboli ľudia. Blahoželám všetkým rodinám obetí a iránskemu ľudu,“ opísala Mahsa, dcéra 62-ného Mina Majidiho, ktorého predminulý rok zastrelili bezpečnostné sily brokovnicou.

Na poriadok dohliadajú vojenskí agenti

Hoci nálada na sociálnych sieťach je podľa odporcov iránskeho režimu radostná, reakcie vo vnútri krajiny sú podľa denníka The Guardian zmiešané.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie