fbpx

Rus s modro-žltými vlasmi nahlásil krádež. Dostal pokutu za diskreditáciu armády

Na snímke mladíkov účes. Zdroj: X/KasparovRu, Медиазона

25-ročný Stas Netesov z Moskvy si komunikáciu s políciou nabudúce pravdepodobne rozmyslí. Mladý Rus dostal pokutu 50-tisíc rubľov (viac ako 500 eur) za „diskreditáciu armády“ svojimi zafarbenými vlasmi. Pre svoj účes si okrem iného zvolil modrú a žltú farbu, ktoré sa nachádzajú aj na ukrajinskej vlajke. Pôvodne išiel na políciu nahlásiť krádež svojho mobilného telefónu. Informuje o tom portál idnes.cz.

Polícia vzniesla voči mužovi obvinenie koncom apríla, keď prišiel nahlásiť krádež. Deň predtým ho neznámi útočníci napadli na autobusovej zastávke v centre Moskvy, ukradli mu mobilný telefón a vyrazili zub. Na miestnej službe mu však nepomohli.

Farby symbolizujúce Ukrajinu

Muži zákona naopak usúdili, že farby v jeho účese „symbolizujú Ukrajinu“. Podľa protokolu dotyčný muž „predviedol prostriedok vizuálnej agitácie v podobe zafarbenia vlasov farebnými pruhmi žltej a modrej farby, totožnými so štátnou vlajkou Ukrajiny, čím upútal pozornosť neobmedzeného počtu ľudí“.

Policajti tiež odobrali útočníkovi odtlačky prstov a odovzdali mu oznámenie o začatí trestného stíhania. Údajne mu povedali, že ho „prinútia pobozkať rodnú zem v zákopoch“. Podľa portálu OVD sa ho potom tiež spýtali, či existujú nejaké zjavné dôvody, prečo by nemohol vstúpiť do armády. Netesov odpovedal, že je transsexuál. Policajt vraj v tejto fáze výsluchu prepadol o niekoľko metrov a odvod zrušil.

Pokuta za diskreditáciu armády

Tverský okresný súd v Moskve mu 3. mája udelil pokutu 50 000 rubľov (v prepočte presne 506,46 eur) za „diskreditáciu armády“. Muž sa obhajoval tým, že „nepodporuje ukrajinský režim ani špeciálnu vojenskú operáciu“ a že svojím účesom „nechcel nič vyjadriť“. Povedal, že si od roku 2017 farbí vlasy na svetlé odtiene. Sudca mu však neuveril.

Ruské súdy a bezpečnostné zložky považujú akýkoľvek čin alebo vyhlásenie, ktoré môže asociovať protivojnový postoj alebo podporu Ukrajiny, za diskreditujúce. Rusko vtrhlo na Ukrajinu 24. februára 2022 na príkaz tamojšieho diktátora Vladimira Putina. Vojna stále pokračuje. Ľudia už boli súdení napríklad za rozprávanie prežitého sna o ukrajinskom prezidentovi Volodymyrovi Zelenskom, za nosenie žltých a modrých stužiek na ruksaku, za diskusiu o vojne v reštaurácii alebo za počúvanie piesní v ukrajinčine.

Od marca 2022 do konca marca 2024 ruské súdy riešili viac ako 9 000 prípadov „diskreditácie“ ruskej armády, uviedol portál Mediazona a dodal, že len v rokoch 2022 a 2023 boli uložené pokuty v celkovej výške 190 miliónov rubľov (takmer 2 milióny eur).

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie