fbpx

Raketa Blue Origin vyniesla prvýkrát od havárie do vesmíru najstaršieho astronauta

Raketa New Shepard spoločnosti Blue Origin v nedeľu prvý raz po dvojročnej prestávke úspešne absolvovala let do vesmíru s ľudskou posádkou. Zdroj: X/ Pedro Pallotta - Space Orbit

Spoločnosť Jeffa Bezosa Blue Origin v nedeľu vypustila v Texase raketu so šiestimi ľuďmi na palube. Obnovila tak podnikanie vo vesmírnej turistike. V module na rakete sa k hranici vesmíru pozrel aj niekdajší kandidát na prvého černošského astronauta, teraz deväťdesiatročný Ed Dwight. Bývalého pilota vojenského letectva vybral v roku 1961 americký prezident John F. Kennedy na výcvik na astronauta, ale do vesmíru nakoniec neletel. Informuje CNN.

K vesmírnemu letu Dwight odštartoval až o šesť desiatok rokov neskôr a spolu s piatimi ďalšími spolucestujúcimi zažil niekoľko minút stavu beztiaže.

Astronauti sú v poriadku a z Dwighta sa stal nový rekordman – najstarší človek vo vesmíre – pretože je skoro o dva mesiace starší ako herec William Shatner, legendárny kapitán James Kirk z Hviezdnych vojen, ktorý letel v roku 2021, uviedla agentúra AP .

Dwight bol v 60. rokoch ešte ako pilot tiež prvým kandidátom na astronauta čiernej pleti.

Vybral ho vtedajší prezident John F. Kennedy, no pre svoju farbu pleti sa astronautom nakoniec nestal, čo vyvolalo vlnu kontroverzie. Po odchode z letectva pracoval u IBM a založil stavebnú spoločnosť, kým vyštudoval sochárstvo. Odvtedy sa venuje umeniu. Niekoľko jeho diel letelo do vesmíru.

Nedeľný let bol prvým letom Blue Origin s posádkou po takmer dvoch rokoch. Dvojročnú prestávku spoločnosti Blue Origin vo vesmírnych letoch s ľudskou posádkou spôsobil výbuch rakety 12. septembra 2022.

Počas letu s nákladom bola dýza motora vystavená vyššej teplote, ako sa predpokladalo. Nasledovalo viac než rok trvajúce vyšetrovanie Federálneho úradu pre letectvo (FAA).

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie