Svetová súťaž v príprave barbecue v sobotu medzi stovkami kuchárskych majstrov našla nového kráľa. Šampiónom v hlavnej kategórii „bravčové mäso“ sa tento rok stala reštaurácia Shed BBQ a Blues Joint z Ocean Springs v štáte Mississippi. Súťažilo sa ale aj v ďalších disciplínach, napríklad vo varení hydiny, hovädzieho mäsa alebo morských plodov, informuje o kulinárskej súťaži idnes.cz.
Jedna z najprestížnejších súťaží v odvetví kulinárstva, ktorej história siaha až do 70. rokov minulého storočia, je každoročnou súčasťou festivalu Memphis in May v americkom štáte Tennessee. Umenie barbecue sa ale v posledných rokoch rozšírilo natoľko, že uspieť v nej je oveľa ťažšie ako predtým, píše agentúra AP.
„Je to ako divoké priateľstvo a ešte divokejšie po súťažnej stránke. Všetci sa navzájom podporujeme,“ popísala tohtoročná víťazka Brooke Lewisová, ktorá sa už 17 rokov tradične zúčastňuje s bratom Bradom Orrisonom a tímom The Shed BBQ and Blues Joint. Pod rovnakým názvom spoločne prevádzkujú reštauráciu v Ocean Springs v Mississippi.
„Tímy, ktoré sa tento rok rozhodli prísť sú všetky vynikajúce. Bolo veľmi ťažké určiť skóre, pretože všetky tímy boli na vysokej úrovni a všetci boli šťastní, že tu môžu byť, a nadšení z príležitosti vyskúšať niečo nové,“ povedala miestna rozhodkyňa Neysa Rhodes pre prnewswire.com.
Tento rok účastníci prišli z celkom 22 amerických štátov a štyroch zahraničných. Tie súťažili v jednej z troch hlavných kategórií rebierok, pliecka či celého prasaťa. Pre 129 kuchárskych tímov v mnohých kategóriách porota udelila ceny za viac ako 150-tisíc dolárov, teda za takmer 140 tisíc eur.