fbpx

Juhokórejčania hľadajú spôsob, ako sa zbaviť stresu. Súťažia v ničnerobení

Počas kórejského festivalu Space-out súťažia tisíce ľudí v ničnerobení. Zdroj: X/rath_22

V Soule sa cez víkend zišlo vyše sto ľudí, aby v rámci súťaže, ktorá si kladie za cieľ spomaliť juhokórejskú hyper-súťaživú spoločnosť, na podložkách cvičili jogu alebo len ležali a nič nerobili. Na 10. ročníku akcie s názvom Space-out porota účastníkom monitorovala tep a sústavne ich pozorovala, ako odpočívajú. Najväčšieho „leňocha“ potom ocenila trofejou.

Súťaž organizuje mestská správa a každoročne sa koná v nedeľu. Testuje, ktorý z účastníkov sa zvládne na 90 minút odmlčať bez toho, aby skontroloval telefón alebo zaspal. Porota zložená z prizerajúcich sa súťažiacim meria srdcový tep a následne vyberá víťaza s najstabilnejšou tepovou frekvenciou.

Záujemcov o súťaž sú tradične tisíce. Tento rok ich počet vyšplhal na štyri tisícky, do užšieho výberu sa však dostalo len 117 Juhokórejčanov, od školského veku po šesťdesiatnikov. Bol medzi nimi aj rýchlokorčuliar Kwak Yoon-gy, dvojnásobný strieborný olympijský medailista.

„Pätkrát som sa pokúšal o olympiádu a nikdy som si pri tréningu za 30 rokov poriadne neodpočinul,“ povedal CNN 34-ročný športovec, ktorý v Space-out získal tretie miesto.

Space-out nie je podľa CNN obyčajnou súťažou, ale aj fyzickou výzvou a umeleckým dielom. Založila ju v roku 2014 juhokórejská umelkyňa vystupujúca pod pseudonymom Woopsyang a jej hlavným zmyslom je čiastočné odreagovanie sa od denného stresu. Ten sa stal neodmysliteľnou súčasťou juhokórejskej „zrýchlenej“ spoločnosti. Mnohí tak na súťaž mieria, aby sa zotavili z vyhorenia alebo nervozity.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie