fbpx

Rozhodovali v špeciálnom režime. Atentátnik na premiéra Fica putuje za mreže

Na snímke príslušníci Pohotovostného policajného útvaru odvážajú obvineného muža Juraja C. zo Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v sobotu 18. mája 2024.

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vzal Špecializovaný trestný súd (ŠTS) do vyšetrovacej väzby. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné. Informovala o tom hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Prokurátorka Generálnej prokuratúry navrhovala pre obvineného 71-ročného Juraja C. väzbu z dôvodu možného úteku, ako aj z dôvodu možného pokračovania v trestnej činnosti.

Sudca pre prípravné konanie ŠTS tomuto návrhu vyhovel. Sudca podľa hovorkyne neprijal písomný sľub obvineného a návrh na dohľad probačného a mediačného úradníka zamietol. Rozhodnutie súdu zatiaľ nie je právoplatné. „Obvinený si ponechal zákonom stanovenú lehotu na vyjadrenie, či proti rozhodnutiu podá sťažnosť, o ktorej by rozhodoval Najvyšší súd SR,“ dodala.

Muža obvinili z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy spáchaného v štádiu pokusu. Premiéra Fica vážne postrelil po stredajšom (15. 5.) výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. Predseda vlády je hospitalizovaný v banskobystrickej nemocnici, absolvoval dve operácie a jeho stav je stabilizovaný, no stále vážny.

Útočníka z Nitry, kde bol zadržaný, priviezli o pol jedenástej na Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Prevoz sprevádzali špeciálne bezpečnostné opatrenia. Desiatky krajských policajtov, ale aj tí z útvarov osobitného určenia so samopalmi strážili celú Surovovu ulicu a do areálu súdu sa novinári ani verejnosť nedostala. Pred príchodom eskorty kukláči vytlačili novinárov spred automatickej brány, píše denník SME.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok o páchateľovi hovorí ako o „osamelom vlkovi“, ktorý sa zradikalizoval. Aj keď sa útočník objavil aj na fotografiách zo stretnutia slovenských brancov, podľa ministra nie je členom žiadnej radikalizovanej skupiny.

Polícia pracuje len s jednou verziou útoku – že išlo o politicky motivovaný čin, pre ktorý sa dôchodca rozhodol už po parlamentných voľbách. Cintula sa intenzívne venoval politickému dianiu a dôvodom útoku mal hoci podľa ministra nesúhlas s krokmi vlády.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie