fbpx

VIDEO: Počet obetí búrok v Texase stúpol na sedem. Vyhlásili tam stav prírodnej katastrofy

Následky ničivých búrok v Texas (Zdroj: reprofoto/X)

Búrlivé počasie sa v týchto dňoch neodohráva len v Európe, ale aj v americkom Texase. V meste Houston po silnej búrke vyhlásili stav prírodnej katastrofy. Živel si vyžiadal sedem ľudských životov, informuje portál imeteo.sk.

Búrky so silným vetrom o sile hurikánu s rýchlosťou až 160 kilometrov za hodinu sa vo štvrtok popoludní prehnali cez Houston v štáte Texas. Vedenie mesta v piatok večer oznámilo, že v dôsledku katastrofy zomrelo najmenej sedem ľudí. Predchádzajúce správy hovorili o štyroch obetiach.

Silný vietor polámal mnoho stromov, rozbil okná v centre mesta a vážne poškodil energetickú infraštruktúru. V čase vrcholiacej búrky bolo v okrese Harris bez prúdu viac ako 900 000 domácností a firiem. Do piatkového večera bola dodávka elektriny obnovená len pre tretinu zákazníkov.

„Niektorým šťastlivcom môže obnovenie napájania trvať len niekoľko dní. Pre veľa, veľa ľudí to však budú týždne,“ vysvetlila Lina Hidalgo z administratívy okresu Harris počas piatkovej tlačovej konferencie v Harris.

Ako vysvetlil Hidalgo, najviac utrpia obyvatelia domov a podnikov napojených na 10 oceľových prenosových veží, ktoré boli zničené. Na sociálnych sieťach sa objavili videá, na ktorých sú spadnuté veže zničené vetrom. Národná meteorologická služba (NWS) informovala, že na mieste bolo potvrdené tornádo.

Vyhlásili stav prírodnej katastrofy

Ako upozornila CNN, dlhý čas na obnovenie elektriny je ešte znepokojivejší, pretože počas celého víkendu a nasledujúcich dní bude teplota presahovať +32 °C. Pocitová teplota s prihliadnutím na faktor vlhkosti môže budúci týždeň dosiahnuť takmer +38 °C. Tým sa zvýši zdravotné riziko pre obyvateľov spôsobené obrovským teplom. Nebude možné používať klimatizáciu a ventilátory.

Starosta Houstonu John Whitmire, ktorý v piatok podpísal vyhlásenie o katastrofe, označil škody v meste za značné. „Vyzývame všetkých, aby sa z bezpečnostných dôvodov držali ďalej od týchto oblastí a umožnili pracovníkom verejných prác vykonávať dôležité práce na obnovení dodávok elektriny,“ zdôraznil.

Meteorológovia predpovedali aj silné búrky s hustým dažďom na piatok večer miestneho času, ktoré zasiahli časti pobrežia Mexického zálivu. Výstrahy pred búrkami platia od južnej Louisiany až po časti Georgie a Floridy. Môžu sa vyskytnúť ničivé nárazy vetra, krupobitie a tornáda.

Texas a Louisiana sú od začiatku apríla vystavené zdanlivo neutíchajúcim sériám prívalových záplav. Zrážky v podmáčanej oblasti za posledné dva týždne predstavujú viac ako 600 % bežných zrážok.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie