fbpx

Ako dopadne pokus o politický zmier? Smer ani SNS účasť zatiaľ nepotvrdili

Na snímke zľava novozvolený prezident SR Peter Pellegrini a prezidentka SR Zuzana Čaputová počas vyhlásenia k atentátu na premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) v Bratislave 16. mája 2024. Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

S prezidentským pokusom o politický zmier to zatiaľ nevyzerá až tak ružovo. Rezervovaný postoj voči všestrannému stretnutiu za okrúhlym stolom už formulovali podpredsedovia parlamentu za SMER aj SNS. Zvyšné strany pozvánku od Zuzany Čaputovej a Petra Pellegriniho prijali. Stretnutie je naplánované na budúci utorok a odohrá sa v prezidentskom paláci, píše portál noviny.sk.

​Súčasná a budúca hlava štátu spoločne vystúpili pred verejnosť a vyzvali na pokoj zbraní. Napriek tomu, že pochádzajú z opačnej politickej barikády. „S novozvoleným prezidentom sme sa dohodli, že spoločne pozveme lídrov všetkých parlamentných strán do prezidentského paláca,“ vysvetlila súčasná hlava štátu. „Tento atentát si zaslúži spoločné a jednoznačné odsúdenie,“ doplnil ju Peter Pellegrini.

„Lídri sú pozvaní na utorkové popoludnie do prezidentského paláca,“ informoval hovorca Zuzany Čaputovej Martin Strižinec. K účasti sa postupne prihlásili všetky opozičné strany. Progresívne Slovensko, SaS, KDH aj hnutie Slovensko.

Smer aj SNS zatiaľ bez potvrdenej účasti

Spomedzi vládnych strán zatiaľ účasť v paláci prisľúbila iba strana Hlas. Niet sa čo čudovať, keďže Peter Pellegrini je spolu s prezidentkou iniciátorom tohto stretnutia. Kto zatiaľ na pozvánku neodpovedal kladne je Smer a SNS. „Neviem vám na to teraz reagovať dobre?“ vyjadril sa podpredseda parlamentu Andrej Danko.

„My sme však presvedčení, že pokiaľ nám Robert Fico neodkáže, že si želá takéto stretnutie, nemá nikto právo takéto okrúhle stoly organizovať,“ uviedla pre TASR hovorkyňa strany SNS.

Ľuboš Blaha zas označil zvolanie stretnutia za kalkul. Robert Kaliňák v dnešnom zverejnenom videu reagoval, že „cesta k zmieru nevedie cez falošnú politickú korektnosť.“ V sobotnom (18.5.) vyhlásení Kaliňák stále nepovedal, či sa Smer-SD zúčastní na stretnutí parlamentných politických strán v Prezidentskom paláci. Najprv chce o stanovisku informovať prezidentku Zuzanu Čaputovú.

Zopakoval, že návrhu na zvolanie okrúhleho stola rozumie. Súhlasí, že Slovensko v tejto chvíli potrebuje zmier, pokoj, upokojenie vyburcovaných vášní.

Ficov zdravotný stav je vážny, no stabilizovaný

Ako doplnil Kaliňák, stav predsedu vlády považujú naďalej za vážny vzhľadom na možné reakcie organizmu na strelné poranenia a prípadné komplikácie, ktoré sa ešte počas štvrtého a piateho dňa, teda cez víkend, môžu objaviť. „Čiže, možno zajtra budeme väčší optimisti a určite vás budeme o tom informovať,“ dodal.

Vicepremiér potvrdil, že vláda bude pokračovať podľa nastaveného programu. Na budúci týždeň zasadne minimálne dvakrát, osobitne pre rokovanie k eurofondom. „Blíži sa termín predkladania zákonov v parlamente, čiže štát musí fungovať ďalej,“ načrtol.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie