fbpx

Volebné akcie, šport i protesty. Na Slovensku sa hromadne rušia podujatia

Na Slovensku sa hromadne rušia podujatia. Zdroj: TASR/František Iván, FB/Iuventa Michalovce

Po atentáte na premiéra organizátori zrušili viaceré spoločenské a športové akcie aj protivládne protesty. Rozhodli sa tak z úcty k premiérovi a jeho rodine, aj v snahe zmierniť napätie v spoločnosti. Informuje RTVS.

Útok na predsedu vlády SR ako krutý a neospravedlniteľný čin odsúdila aj Amnesty International Slovensko. Zrušila piatkový (17. 5.) pochod za ľudské práva v Bratislave pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti homofóbii, bifóbii a transfóbii.

„Potrebovali sme upozorniť na to, že vyjadrenia, ktoré sa začali šíriť z rôznych strán, osočovanie, nie je to, čo teraz potrebujeme a môže situáciu zhoršiť. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli aj my náš plánovaný protest zrušiť. Rozhodli sme sa ho zrušiť jednak ľudsky, zároveň protesty sú kritické aj k vláde, aj voči tomu, že ľudské práva queer ľudí nie sú chránené“ informovala Daniela Mužíková z Amnesty International Slovensko.

Organizátori chcú na nedodržiavanie ľudských práv aj naďalej upozorňovať, ale nie teraz. „Ide o vhodnú klímu, vhodné načasovanie. Teraz sú iné prioritné veci, ktorým sa vláda musí venovať, aby krajina fungovala. Aby to bolo aj s rešpektom k aktuálnej situácii a k človeku, ktorý momentálne trpí,“ povedala Mužíková.

Športová hala v Dunajskej strede mala v stredu (15. 5.) večer patriť súboju o titul majstra Slovenska v hádzanej

Aktérky duelu HC DAC Dunajská Streda – MŠK Iuventa Michalovce sa na palubovku nedostali.

„Rozhodli sme sa, že zápas odložíme. V čase, keď by sme odovzdávali pohár a medaily majstrovi republiky, na jednom kanáli RTVS by bola tlačová beseda spred nemocnice, kde informovali o zdravotnom stave premiéra a na druhom kanále by striekalo šampanské. Ďakujem klubom, že pochopili situáciu a pánovi premiérovi prajeme skoré uzdravenie,“ uviedol prezident Slovenského zväzu hádzanej Jaroslav Holeša.

Reagujú aj české Odbory, Kunsthalle i SNG

Na atentát Roberta Fica zareagovali aj české Odbory.

Českomoravská konfederácia odborových zväzov chce prispieť k upokojeniu situácie a ruší protivládny protest plánovaný na 21.mája.
Vzhľadom na mimoriadnu spoločenskú situáciu zrušila tlačovú konferenciu o budúcnosti Kunsthalle aj SNG.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie