fbpx

Izraelskí vojaci ukazujú ponižujúce zábery Palestínčanov. Zadržaných a zviazaných ich natáčajú, môže ísť o vojnový zločin

Na videách je možné vidieť, ako kľačiaci a zviazané Palestínčanov Izraelci zahaľujú do izraelských vlajok. Zdroj: Instagram/yohaiv11

Izraelskí vojaci zverejňujú dehonestujúce videá a fotografie zo zadržiavania Palestínčanov na Západnom brehu Jordánu, čo podľa odborníkov na medzinárodné právo môže byť považované za vojnový zločin. Aj keď izraelská armáda sľubuje trestať podobné správanie, k týmto incidentom sa doteraz nevyjadrila. Informuje iDnes.cz.

BBC objavila na sociálnych sieťach izraelských vojakov viac ako 45 videí a fotografií, na ktorých jednotky IDF vnikajú do domovov palestínskych rodín. Zadržaných a zviazaných ich potom natáčajú. Niekedy pred kľačiacimi Palestínčanmi aj pózujú so zbraňami.

Medzinárodné právo hovorí, že zadržanie nesmie byť vystavovaní zbytočnému ponižovaniu. Zdroj: TikTok/@yohaiv11

Experti na právo hovoria, že takéto správanie porušuje medzinárodné právo.

To hovorí, že zadržaný nesmie byť vystavovaný zbytočnému ponižovaniu. Odborníci na ľudské práva hovoria, že zverejňovanie spomínaných záberov tieto práva porušuje.

Izraelský vojak u zviazaných Palestínčanov. Zdroj: TikTok/@yohaiv11

Dr. Mark Ellis, predseda poradného panelu OSN pre Medzinárodný trestný súd, vyzval na vyšetrenie incidentov na záberoch a potrestanie vojakov.

Izraelské obranné sily uviedli, že vojaci boli predtým v prípade obdobného a neprijateľného správania disciplinárne potrestaní alebo suspendovaní.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie