fbpx

Pozor na triky kyberšmejdov. Ako sa im brániť?

Ilustračná fotografia (Zdroj: ISTOCK/fizkes, FREEPIK)

Podvodníci na internete sú stále rafinovanejší a len malá chvíľka nepozornosti vás môže vyjsť draho. Pri inzercii či nákupe na sociálnych sieťach, ktoré sú v poslednej dobe čoraz populárnejšie, sa preto oplatí preveriť osobu záujemcu a venovať pozornosť najmenším detailom. Inak totiž môže človek prísť o veľké peniaze.

„Než s niekým začnete na sociálnych sieťach rokovať za účelom nákupu či predaja tovaru, overte si jeho užívateľský profil,“ upozornila riaditeľka českej spotrebiteľskej organizácie dTest Eduarda Hekšová.

Ľudia by si mali podľa nej zistiť predchádzajúcu aktivitu kupcu alebo predajcu na platforme Marketplace. Zároveň sa ponúka jeho meno zadať do internetového vyhľadávača, či sa neobjavia negatívne skúsenosti ostatných používateľov.

Veľa napovie aj spôsob komunikácie. Kostrbaté formulácie môžu odhaliť nevydarený strojový preklad z iných jazykov, čo opäť nasvedčuje, že záujemca nie je tým, kým sa zdá byť. Dôležitý je aj kontext uvádzaných vecí a to, že druhá strana neustále mení informácie o sebe či spôsobe platby.

Nátlak a stres

Obľúbeným trikom všetkých podvodníkov je vytváranie nátlaku. Napríklad tak, že napíšu, že už peniaze za tovar poslali a je možné si ich vyzdvihnúť na danom odkaze. „Ak zasiela predávajúci či kupujúci akékoľvek odkazy, neotvárajte ich. V lepšom prípade odovzdáte osobné údaje nevedno kam, v horšom prídete o peniaze,“ vysvetľuje Eduarda Hekšová.

V prípade, že kupujúci aj predávajúci bývajú blízko seba, je lepšie zvoliť osobné prevzatie veci. Je možné si tak odovzdať peniaze a zároveň vyriešiť prípadné vady výrobku.

Pre podvodníkov sú podvody na online bazároch doslova zlatá baňa. „V posledných rokoch sme svedkami razantného nárastu kriminality páchanej v kybernetickom priestore, konkrétne ide najmä o podvodné konanie. Útoky páchateľov sú čím ďalej sofistikovanejšie a častejšie,“ varoval Ondřej Kapr z odboru hospodárskej kriminality Policajného prezídia ČR.

Ako podvod prebieha?

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie