fbpx

FOTO: Do Gazy dorazili po americkom provizórnom móle prvé kamióny s pomocou

Na archívnej snímke vľavo z 9. mája 2024 Palestínčania vysídlení v dôsledku izraelskej leteckej a pozemnej ofenzívy v Pásme Gazy prichádzajú do mesta Dajr al-Balah v Pásme Gazy. Na satelitnej snímke americkej armády humanitárne mólo, ktoré postavila americká armáda v Pásme Gazy vo štvrtok 16. mája 2024. Zdroj: FOTO TASR/AP

Prvé dodávky humanitárnej pomoci sa dnes ráno dostali do pásma Gazy cez provizórne mólo, ktoré tam vo štvrtok dokončila americká armáda. Humanitárna kríza v oblasti sa v uplynulom týždni ešte viac zhoršila po tom, ako izraelská armáda minulý týždeň obsadila hraničný priechod Rafah na hranici Gazy s Egyptom, cez ktorý sa na palestínske územie dostával najväčší objem pomoci. Informuje o tom portál idnes.cz.

O prvých dodávkach pomoci informovalo regionálne veliteľstvo americkej armády (CENTCOM) na sociálnej sieti X. Podľa veliteľa americkej armády Brada Coopera je cieľom dopraviť do oblasti 500 ton pomoci denne, teda približne 90 nákladných vozidiel, čo by mohlo byť nakoniec až 150. Pomoc z neďalekého skladu by distribuovali humanitárne organizácie, zatiaľ však nie je jasné, ktoré.

Americká vláda oznámila svoj zámer vybudovať dočasné mólo pri pobreží Gazy už v marci, pretože palestínske územie nemá prístav, kde by mohli zakotviť väčšie lode. Pôvodne sa hovorilo, že bude hotové do konca apríla. Nestalo sa tak a jeho inštaláciu v posledných dňoch sťažilo zlé počasie.

Podľa CNN stála výstavba móla Spojené štáty viac ako 300 miliónov dolárov (približne 6,8 miliardy korún). Spojené štáty a humanitárne organizácie však upozorňujú, že mólo nenahradí zásobovanie po súši.

Pred izraelskou ofenzívou, ktorá sa začala po útoku Hamasu 7. októbra minulého roka, privážalo pomoc na palestínske územie približne 500 nákladných áut denne. Počas ofenzívy to bolo približne 150 nákladných áut denne. Vlani koncom novembra, počas zatiaľ jediného prímeria v tejto vojne, sa do Gazy dostalo až 300 nákladných áut s humanitárnou pomocou a v apríli približne 200 nákladných áut denne.

Izrael zaútočil v pásme Gazy po útoku Hamasu 7. októbra minulého roka, keď palestínski ozbrojenci zabili v Gaze približne 1 200 ľudí a uniesli približne 250 osôb.

Podľa ministerstva zdravotníctva kontrolovaného Hamasom si izraelská ofenzíva od októbra vyžiadala životy 35 303 Palestínčanov a takmer 80-tisíc ďalších utrpelo zranenia.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie