fbpx

Muž, ktorý mal uniesť svoje deti, sa postaví pred súd. Ide o historicky prvú extradíciu z USA

Na snímke prevoz obvineného muža. Zdroj: FACEBOOK/Polícia Slovenskej republiky

Muž mal v roku 2019 údajne zobrať bez súhlasu matky svojich dvoch synov do USA. Teraz sa bude zodpovedať pred slovenskými súdmi. Informovala o tom polícia na sociálnej sieti.

Začiatkom tohto týždňa previezol Interpol Bratislava zo Spojených štátov amerických na Slovensko hľadaného J.B.H, na ktorého bol ešte v roku 2019 vydaný červený obežník Interpolu. Ide o historicky prvú extradíciu hľadanej osoby zo Spojených štátov vôbec.

J. B. H. v roku 2019 konal v rozpore s neodkladným opatrením Okresného súdu Bratislava V, ktorý zveril deti matke, občianke SR a Izraela.  Zároveň zakázal otcovi s nimi vycestovať mimo územia Slovenska, informuje ministerstvo spravodlivosti na sociálnej sieti.

Vzhľadom na porušenie tohto zákazu vydal slovenský súd medzinárodný zatýkací rozkaz pre prečin únosu. Ešte koncom októbra 2019 bol rezort spravodlivosti informovaný o pravdepodobnom mieste pobytu hľadanej osoby v USA. V priebehu rokov 2019 a 2022 boli americkej strane zasielané opakované žiadosti a doplňujúce informácie k danému konaniu.

„Vo februári 2023 bol J. B. H. na území USA zadržaný a v apríli tohto roka americké orgány po intenzívnej komunikácii s Ministerstvom spravodlivosti SR rozhodli, že hľadaného muža vydajú na Slovensko,“ informovala o tom hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Lucia Hurajtová.

Hrozí mu trest na 5 rokov

Muža vydali na základe Dohody medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi americkými o extradícii. Hovorca Prezídia Policajného zboru (PPZ) Roman Hájek upozornil, že ide o historicky prvú extradíciu hľadanej osoby z USA na Slovensko.

Obvinenému hrozí trest odňatia slobody na päť rokov. „Muža po príchode na Slovensko predviedli pred sudcu, ktorý rozhodol o jeho stíhaní na slobode a uložení obmedzujúcich opatrení,“ informoval policajný hovorca.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie