Koniec miniatúrnych balení majonéz, kečupov, šampónov alebo telových mliek, to je nový plán Európskej únie. Zmiznúť by podľa plánovaného nariadenia mali aj plastové minibalenia smotany do kávy, cukru alebo omáčok. Hotely, reštaurácie, reťazce rýchleho občerstvenia by o ne mali prísť na začiatku roka 2030. Záleží však na tom, či zmenu schvália noví europoslanci.
Spotreba priemerného Európana týchto produktov je 190 kilogramov ročne. Po plastových taškách či príboroch pôjdu preto na otras jednorazové plastové balenia dochucovacích omáčok, cukru alebo smotán do kávy. „Časť obalov sa zmení v tom zmysle, že by mali v sebe obsahovať recyklát a niektoré typy obalov by sa mali pozvoľna sťahovať z trhu,“ povedal CNN Prima NEWS generálny riaditeľ spoločnosti EKO-KOM Zbyněk Kozel.
Dotknúť by sa to malo aj šampónov a mydiel na hotelových izbách. „Podnikateľ si nebude vedieť dávkovať to množstvo, nebude vedieť s tým pracovať. Budú veľké straty a to bude musieť zohľadniť ten podnikateľ vo svojich nákladoch,“ vysvetlil gastronóm Luboš Kastner.
Citeľnou zmenou by to bolo pre fast foody. Zatiaľ to však prevádzkovatelia neriešia.
Prečo sa EÚ zaoberá plastovým odpadom?
Viac ako 80 % morského odpadu tvoria plasty. Plasty sa hromadia v moriach, oceánoch a na plážach v EÚ a na celom svete. Plastové zvyšky sa nachádzajú v morských druhoch – ako sú morské korytnačky, tulene, veľryby a vtáky, ale aj v rybách a mäkkýšoch, a teda v ľudskom potravinovom reťazci.
Aj keď sú plasty pohodlným, užitočným a hodnotiteľným materiálom, je potrebné ich lepšie využiť, opätovne použiť a recyklovať. Ekonomický vplyv plastov v prípade odpadu zahŕňa nielen stratu ekonomickej hodnoty materiálu, ale aj náklady na čistenie a straty pre cestovný ruch, rybolov a lodnú dopravu.