fbpx

Dnešné počasie mnohých nepoteší. Slovensko zasiahnu búrky, očakávať môžeme aj silné supercely

Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/DPA, Roman Hanc

Dnes Slovensko poriadne potrápia silné búrky. Nezaobíde sa to možno ani bez krúp a zasiahnuť môžu aj supercely.

Nad územím Talianska vo štvrtok 16. mája vyčíňali silné búrky a lejaky, ktoré spôsobili v regióne Vicenza početné škody. Počas noci sa toto zrážkové pole začalo presúvať ponad Slovinsko a Maďarsko, čo začína ovplyvňovať naše najmä západné Slovensko, v priebehu doobedňajších hodín aj stredné a východné Slovensko. Informoval o tom portál imeteo.sk.

Búrkovú sezónu aktuálny dážď dnes len odštartuje. Na západe Slovenska sa dnes aj lokálne vyčasí, zmenu počasia to však značiť nebude.

Dnes hrozia silné búrky

Vlhký vzduch, ktorý zostane v našej oblasti, sa bude labilizovať. Rovnako sa nad územím nachádza frontálna vlna, na ktorej začne dnes popoludní vznikať niekoľko intenzívnych búrok.

Tvoriť sa môžu až multicerálne a supercelárne búrky, ktoré by mohli priniesť aj krúpy veľké 2 až 4 centimetre. Podmienky sú na to veľmi dobré.

Pred dnešným počasím varuje aj meteorologická služba Estofex, ktorá varuje pred pásom siahajúcim z východného Rakúska a tesne okolo našich hraníc. Siaha až do Maďarska až Srbska. Práve v týchto oblastiach budú vznikať búrky produkujúce aj krúpy či silný vietor.

Pred búrkami upozorňuje aj Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý vydal oficiálnu výstrahu. Týka sa najmä západného Slovenska.

Pred dnešnými búrkami vydali aj výstrahu. Zdroj: SHMU

 

Začať sa to má po 15.00 h

Jednotlivé búrky by sa mali vplyvom dobrej dynamiky viazať do výraznejšieho búrkového systému, ktorý zasiahne aj naše územie. Do 15.00 by naše územie búrky nemali zasiahnuť, potom sa však očakáva riziko silných búrok, s ktorými treba počítať najmä na západnom Slovensku. Počas večera sa pomaly rozšíria aj na stredné Slovensko.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie