fbpx

Spisovateľka pozná strelca Juraja osobne: Vždy bol láskavý, no od istého času začal pridávať na sociálnu sieť trochu zvláštne statusy

Robert Fico (vľavo) a Juraj Cintula (vpravo). Zdroj: TASR/Dano Veselský, Youtube/Juraj Cintula

O svojej manželke a rodine rozprával vždy s láskou, bol gentleman a miloval poéziu. Tomu, čo sa udialo v hlave strelca Juraja C. (71), ktorý v stredu niekoľkokrát postrelil premiéra Roberta Fica, nikto nerozumie. Ani spisovateľka z Banskej Štiavnice, Janka Bernáthová, ktorá ho poznala osobne z autorského klubu. Informuje portál Plus Jeden Deň.

“Keď som sa včera dozvedela, čo sa stalo, bola som ako obarená. A stále som. Ja tomu nemôžem uveriť,” priznala. Autorský klub v Banskej Štiavnici spolupracoval dlhé roky s Autorským klubom Dúha v Leviciach. A práve odtiaľ sa s Jurajom poznajú. Ich spoločné stretnutia boli vždy o umení a poézii, nikdy tam politiku nepreberali.

“Asi pred šiestimi rokmi ma požiadal o to, či by som sa zúčastnila krstu jeho zbierky básní. Ja som to, samozrejme, veľmi rada prijala, bolo nás tam veľmi veľa, aj pán farár a ľudia spojení so Štiavnicou,” hovorí Bernáthová.

Vtedy autorka nezaregistrovala ani len náznak po akýchkoľvek myšlienkach, ktoré by mohli nasvedčovať, že by sa mohol niekedy takto prejaviť. Práve naopak – bol vždy veľmi slušný a galantný, nikdy nezabudol na kvety a neustále opakoval ako miluje svoju manželku Elenkusvoju rodinu, ale aj Banskú Štiavnicu, kde pred rokmi navštevoval aj banícku priemyslovku.

“Je mi to neskutočne ľúto, lebo ja som proti akejkoľvek forme násilia. Viem, čo to môže priniesť, stačí len malá iskra. Myslím si, že mal v sebe niečo nespracované a takto sa to prejavilo, ale nie som odborníčka,” poznamenáva autorka, ktorá s ním nebola v kontakte približne už šesť rokov.

Zaregistrovala však, že sa zúčastnil aj jedného protestu v Banskej Štiavnici proti zatvoreniu nemocnice, ale podľa jej slov tam bol vtedy celý autorský klub, aj matky s deťmi.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie