fbpx

Jedna zo záhad portrétu Mony Lisy je rozlúštená. Kde je obraz situovaný?

Na snímke portrét Mona Lisa a talianske mesto Lecco. Zdroj: Live Science, EccoLecco.

Mona Lisa, jedno zo svetovo najznámejších diel, ktoré už dlhé roky priťahuje tisíce navštevníkov. Americká geologička tvrdí, že rozlúštila jednu z najväčších záhad histórie umenia – lokalitu, kde sa Mona Lisa od Leonarda da Vinciho nachádzala, informuje portál The Art Newspaper.

Ann Pizzorusso, hovorí, že pracovala v oblasti „ťažby ropy a lovu drahokamov“. Je presvedčená, že zahmlená krajina za slávnym tajomným obrazom čerpá zo severotalianskeho mesta Lecco. Na geologickej konferencii, ktorá sa nedávno konala v Lecco, povedala, že si je istá, že sú to juhozápadné Alpy s výhľadom na mesto. Je to podľa nej  kľúčový prvok na pozadí najslávnejšej maľby na svete, ktorá sa nachádza v parížskom Louvri.

Geologička priradila Leonardov most, pohorie a jazero v Mona Lisa k Leccovmu mostu Azzone Visconti zo 14. storočia, Alpám s výhľadom na oblasť a jazero Garlate, o ktorom je známe, že ho Leonardo navštívil pred 500 rokmi.

Aby svoje zistenia potvrdila, sledovala Leonardove kroky naprieč severným Talianskom pomocou jeho vlastných terénnych poznámok.

Podobnosti sú nepopierateľné, povedala.

„Som z toho taká nadšená. Naozaj mám pocit, že je to tak!“ Predchádzajúce teórie zahŕňali tvrdenie z roku 2011, že most a cesta v  obraze patria malému mestu v severnom Taliansku. Sústrediť sa výhradne most? To nestačí, povedala geologička, píše The Guardian.

„Oblúkový most bol všadeprítomný po celom Taliansku a Európe a mnohé vyzerali veľmi podobne. Len z mosta nie je možné určiť presné miesto. Všetci hovoria o moste a nikto nehovorí o geológii.“

,,Veda sa dokonale spája s umením“

K obdivuhodnému zisteniu sa vyjadril aj výkonný riaditeľ neziskovej organizácie ArtWatch UK, ktorá monitoruje konzerváciu umeleckých diel.

„Pizzorussoovej výskum Leonarda dokonale ilustruje, ako sa veda spája s umením. Žiadny historik umenia nie je dostatočne kvalifikovaný na to, aby mohol namietať proti Anninej vedeckej argumentácii. Ostatné teórie sú teraz ako ryby na suchu,“ vyhlásil Michael Daley.

Bude vás zaujímať

Jacques Franck, bývalý Leonardov konzultant v Louvri, povedal: „Ani na sekundu nepochybujem, že Pizzorusso má vo svojej teórii pravdu, vzhľadom na jej dokonalé znalosti geológie talianskej krajiny – a presnejšie miest, kde Leonardo cestoval za svojho života, čo by mohlo zodpovedať hornatej krajine zobrazenej na obraze.“

Pizzorusso predstavila svoje dôkazy na geologickej konferencii v Lecco.

„Som skutočne šťastná z týchto zistení – a je tu takmer istá možnosť, že Leonardo maľoval krajinu presne z miesta, kde organizujeme našu konferenciu ! „ povedala.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie