fbpx

Polícia zhabala takmer 2 tony tvrdej drogy. Ide o prepojenie s obávaným kartelom

Ilustračná fotografia. Zdroj: CVTI SR.

Španielska polícia vo štvrtok zadržala 1,8 tony metamfetamínu, ktorý sa mexický drogový kartel Sinaloa snažil predať v Európe. Označili to za najväčšiu konfiškáciu tejto drogy, aká sa kedy v krajine uskutočnila, informuje portál AP News.

„Ide o historicky najväčšie zachytenie metamfetamínu v Španielsku a druhé najväčšie v Európe,“ povedal šéf protidrogového útvaru španielskej polície Antonio Martínez Duarte. Polícia zadržala počas razie v provincii Alicante na východe Španielska päť ľudí.

„Medzi zadržanými je aj mexický občan napojený na kartel Sinaloa,“ dodal Martinez Duarte. Podľa jeho slov bol Mexičan zodpovedný za príjem drog v Španielsku a ich následnú distribúciu po Európe.

Ďalšími zadržanými sú traja Španieli a jeden Rumun. Polícia informovala, že pri razii zhabala päť áut, dokumenty, zbraň a hotovosť. Kartel Sinaloa patrí medzi najstaršie, najväčšie a najnásilnejšie zločinecké skupiny v Mexiku, ktorých vplyv zostáva silný aj napriek zatknutiu zakladateľa Joaquína „El Chapa“ Guzmána a jeho syna. Oboch vydali mexické úrady do Spojených štátov, kde sú väznení.

Španielska polícia sa domnieva, že išlo o jednorazovú operáciu a mexické kartely nemajú v Španielsku trvalé sídlo, píše Nový Čas.

Tvrdia, že tieto organizácie vyšlú dôveryhodnú osobu, ktorá vykoná operáciu v súlade s ich záujmami a po jej skončení sa vráti domov, vysvetlil Martínez Duarte. Zhabané drogy mali byť distribuované do strednej Európy, dodal.

„My v národnej polícii sme si mysleli, že mexické kartely neboli založené v Španielsku,“ povedal Martínez. „Ale je pravda, že kvôli tlaku iných častí  Európy, predovšetkým voči laboratóriám, vidíme, ako sa snažia spustiť prevádzku alebo založiť nelegálne laboratóriá v Španielsku na výrobu drog.“

Vyšetrovanie pokračuje a polícia uviedla, že môže dôjsť k ďalším zatknutiam.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie