fbpx

VIDEO: Pozrite sa, ako by to vyzeralo. NASA nasimulovala pád do čiernej diery

Vizualizácia priblíženia sa k čiernej diere, ktorú vytvorila NASA pri príležitosti týždňa čiernych dier.(Zdroj: Goddard Space Flight Center NASA/J. Schnittman a B. Powell)

Vedci simuláciu naprogramovali na supermasívnu čiernu dieru, ktorá by bola 4,3 miliónkrát hmotnejšia ako naše Slnko. Parametre približne zodpovedajú objektu, ktorý tvorí jadro Mliečnej dráhy.

NASA vytvorila interaktívnu verziu 360-stupňového videa, ktoré sleduje trajektóriu simulovanej kamery, ktorá sa približuje k nerotujúcej supermasívnej čiernej diere a krúži okolo nej.Vizualizácia bol vytvorená na superpočítači NASA, píše portál space.com na oslavu začiatku týždňa čiernych dier v pondelok, 6. mája a zavedie diváka na jednosmerný skok za horizont čiernej diery.

Táto vonkajšia hranica čiernej diery označuje bod, v ktorom sa ani svetlo nepohybuje dostatočne rýchlo, aby uniklo intenzívnej gravitácii čiernej diery. To znamená, že horizont označený zlatým prstencom okolo srdca čiernej diery je bodom, cez ktorý niet návratu a za ktorý sa žiadny vzdialený pozorovateľ nikdy nemôže dostať.

„Ľudia sa na to často pýtajú a simulácia týchto ťažko predstaviteľných procesov mi pomáha spájať matematiku relativity so skutočnými dôsledkami v skutočnom vesmíre. Takže som simuloval dva rôzne scenáre, jeden, kde kamera – záskok pre odvážneho astronauta – jednoducho minie horizont udalostí a praky vycúvajú, a jeden, kde prekročí hranicu a spečatí svoj osud,“ povedal tvorca vizualizácií Jeremy Schnittman, astrofyzik z  Goddard Space Flight Center NASA v Greenbelte, USA.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie