fbpx

Americkí bratia skončili v putách. Za 12 sekúnd ukradli v kryptomene 25 miliónov dolárov

Ilustračná fotografia (FOTO TASR/DPA)

Dvaja bratia, ktorí študovali na jednej z najprestížnejších univerzít v USA, boli obvinení z krádeže 25 miliónov dolárov (23 miliónov eur) v kryptomene za 12 sekúnd. Americké ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že údajná lúpež je prvou svojho druhu. Anton Peraire-Bueno (24) a James Peraire-Bueno (28) sú obvinení z podvodov a prania špinavých peňazí, informuje o prípade BBC.

Prokurátori tiež tvrdia, že dvojica, údajne vzdelaná na Massachusetts Institute of Technology (MIT), svoj čin vykonala v apríli 2023. „Bratia Peraire-Bueno ukradli 25 miliónov dolárov v kryptomene Ethereum prostredníctvom technologicky sofistikovanej a najmodernejšej schémy, ktorú plánovali mesiace a realizovali v priebehu niekoľkých sekúnd,“ povedala zástupkyňa generálneho prokurátora Lisa Monaco.

Dodala, že agenti z Internal Revenue Service (IRS) zohrali kľúčovú úlohu pri odhaľovaní „prvého svojho druhu schémy podvodov a prania špinavých peňazí“. Prokurátori tvrdia, že súrodenci použili vysoko špecializované zručnosti, ktoré sa naučili na „jednej z najprestížnejších univerzít na svete“, aby využili proces Etherea na overovanie transakcií.

„Schéma obžalovaných spochybňuje samotnú integritu blockchainu,“ uviedol americký prokurátor Damian Williams vo vyhlásení v stredu s odvolaním sa na verejnú databázu, ktorá zaznamenáva krypto platby.

Bratia údajne ukradli obchodníkom Ethereum podvodným získaním prístupu k čakajúcim súkromným transakciám a následným pozmenením ich smerovania, aby získali kryptomenu svojich obetí. Proces, o ktorom vyšetrovatelia hovoria a označujú ho ako „exploit“, trval len niekoľko sekúnd.

Keď boli konfrontovaní zástupcom Etherea, úradníci povedali, že bratia odmietli vrátiť finančné prostriedky a podnikli kroky na pranie a skrytie svojich ukradnutých ziskov. Prokurátori poznamenávajú, že je to prvýkrát, čo bola takáto „nová“ forma podvodu predmetom trestného stíhania. V prípade dokázania viny im hrozí viac ako 20 rokov väzenia.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie