fbpx

Mucha na úteku. Francúzsko po krvavom útoku pokračuje v pátraní po väzňovi a jeho osloboditeľoch

Dvaja väzenskí dôstojníci zomreli v utorok ráno pri prepadnutí. Zdroj: X/Blick | fr

Vo Francúzsku už druhý deň prebieha pátranie po utečenom väzňovi a štyroch ďalších ozbrojených mužoch, ktorí mu umožnili útek počas utorkového krvavého útoku na väzenskú dodávku. 30-ročný Mohamed Amra, prezývaný Mucha alebo tiež Šmoula, Yanis či Momo, je pragmatik s väzbami na drogové podsvetie v juhofrancúzskom meste Marseille, hoci nikdy nebol odsúdený za drogové zločiny, informoval o tom portál idnes.cz, podľa správy od denníka Le Monde a stanice BBC. Väznice vo Francúzsku si minútou ticha uctili pamiatku padlých dozorcov.

Pri utorňajšom útoku na väzenskú dodávku na mýtnej bráne Incarville neďaleko Paríža zahynuli dvaja väzenskí dozorcovia a traja ďalší sú s vážnymi zraneniami v nemocnici. Útočníci oblečení v čiernom prišli na dvoch autách. Jedno z nich blokovalo dodávku spredu, druhé bolo za ňou a zrejme ju nejaký čas sledovalo.

Teraz už hľadaným páchateľom ozbrojeným automatickými zbraňami trvalo menej ako dve minúty, kým Amru oslobodili. Nie je jasné, či väzeň o prepadnutí vopred vedel, alebo ho dokonca sám naplánoval.

Stovky policajtov a žandárov pátrajú po unikajúcich zločincoch. Ministri francúzskej vlády, premiér Gabriel Attal a prezident Emmanuel Macron vyjadrili sústrasť pozostalým rodinám zabitých dozorcov a prisľúbili, že štát „nebude šetriť prostriedky ani úsilie“ na vypátranie hľadaných zločincov.

Sústrasť vyjadrili aj viaceré francúzske väznice a väzenské zariadenia. V stredu o 11:00 si minútou ticha uctili pamiatku dvoch dozorcov, ktorí zahynuli pri útoku na väzenskú dodávku. Jedným z týchto zariadení bola aj parížska väznica La Santé, v ktorej bol Amra v minulosti väznený, vyplýva zo záberov BFMTV. Približne 450 policajtov a žandárov pátra po štyroch páchateľoch útoku a utečenom väzňovi, informuje agentúra AP.

„Vynaložili sme (na pátranie) značné prostriedky. Robíme veľký pokrok,“ povedal minister vnútra Gérald Darmanin pre rozhlasovú stanicu RTL.

„Chcem veriť, že Amra o tomto pláne vopred nevedela,“ povedal pre televíziu BFMTV väzňov advokát Hugues Vigier. „Nezodpovedá to tomu, čo o ňom viem. Ak za tým stojí on, potom som nepochopil, kto v skutočnosti je,“ dodal Vigier.

„Najprv som si myslel, že sú to colníci. Potom som si všimol chlapcov v čiernom a v kuklách bez policajnej pásky na pleciach a začal som si myslieť, že niečo nie je v poriadku. Zrýchlil som a odišiel, potom som, samozrejme, kontaktoval žandárstvo,“ opísal pre BFMTV vodič kamióna Nicolas, ktorý prišiel k mýtnej bráne len chvíľu po začiatku útoku, keď dve autá s útočníkmi zablokovali väzenskú dodávku. Nicolasova kamera na palubnej doske čiastočne zachytila incident, hoci na záberoch nie je vidieť žiadne osoby.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie