fbpx

Slováci, pozor. Tento nový typ podvodu vás môže obrať o nemalé peniaze. Vieme, na čo si dať pozor

Ilustračná fotografia. Zdroj: Freepik

Podvodníci  to opäť skúšajú novým spôsobom. Začína sa šíriť metóda, s ktorou chcú od vás vylákať peniaze. Ako „pomocníkov“ si vzali vašich blízkych. Informovala o tom TV Markíza.

Ďalší trik a ďalší spôsob, ako okradnúť ľudí o nemalé peniaze. V Českej republike sa rozmohol podvod, pri ktorom kybernetickí podvodníci využívajú blízke osoby. Spoliehajú sa tak na to, že ľudia odložia ostražitosť a vyzradia im osobné údaje. Podľa odborníka je tento typ podvodu už aj u nás na Slovensku.

„Podvodníci si zvyčajne vyberú profily s veľa virtuálnymi priateľmi. V praxi to funguje tak, že títo vytipovaní používatelia, ktorých máme v priateľoch, nám následne pošlú správu. Tá sa im nezobrazí v odoslaných správach,“ povedal odborník na IT Ondrej  Macko.

„V texte sa píše, že sme niečo vyhrali v súťaži. Je to na štýl spamov v e-mailových schránkach, kde sme sa mohli dočítať, ako nám strýko v zahraničí zanechal obrovský majetok. Tomu však už uverí málokto,“ poznamenal.

Majú to premyslené

Tentoraz je to však sofistikovanejšie.

„Ľudia viac veria informáciám, ktoré prídu od osôb im blízkym. Okrem spomenutej frázy je v texte aj oslovenie a tiež odkaz, cez ktorý, ak naň kliknete, uvediete svoje osobné údaje. Pýta si to od nás číslo nejakého nášho preukazu. Nie je vylúčená ani žiadosť o prístupové údaje do internetbankingu,“ vysvetlil.

Teraz požadujú aj naše telefónne čísla. „Bez problémov tak dokážu obísť aj dvojstupňové overovanie a majú tak voľnú cestu za zneužitím nášho bankového účtu. Táto vyššia forma umelej inteligencie si hravo dokáže poradiť s nazhromaždenými informáciami,“ podčiarkol expert.

Čo robiť?

Ak ste náhodou klikli na odkaz, nepanikárte. Dôležité je však okamžite zavolať do vašej banky.

„Okamžite treba kontaktovať svoju banku a upozorniť ju na pochybné operácie na svojom účte. Rovnako tak je potrebné zmeniť si prihlasovacie údaje do internetbankingu a ak je zneužité aj naše telefónne číslo, tak treba vymeniť aj to,“ vysvetlil. „Tento podvod funguje bez rozdielu na tú ktorú banku. Podvodníci ich nerozlišujú, preto môžu získať citlivé údaje hocikoho,“ uzavrel.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie