fbpx

Voľnopredajné tabletky vyvolali závislosť naprieč celým kontinentom. Spôsobili smrť enormnému počtu ľudí

Ilustračná fotografia (Zdroj: FREEPIK/jcomp)

V Spojených štátoch amerických si v súčasnosti kupovať tabletky proti bolesti znamená vystaviť sa veľkému riziku. Rhode Island, jeden z desiatich štátov s najvyššou mierou predávkovaní drogami, hlási epidémiu opioidov a nazýva ju „obrovskou krízou v oblasti verejného zdravia“.

Podľa správy portálu Science Alert bol zistený nárast prípadov náhodných predávkovaní v Rhode Islande, pravdepodobne spôsobených kontaminovanými tabletkami. Štúdia zverejnená v odbornom časopise JAMA upozorňuje na znepokojujúcu situáciu v USA.

V minulosti bola veľká časť falošných oxykodónových piluliek obsiahnutých fenanylom, syntetickým opioidom až 50-krát silnejším ako herín. Podľa výskumníkov z univerzity fenanyl obsahovala takmer každá zadržaná tableta v roku 2022. Fenanyl sa často kombinuje s liekom schváleným pre koní, ale nie pre ľudí.

Kombinácia týchto dvoch látok pravdepodobne zvyšuje riziko predávkovania. Úmrtia súvisiace s predávkovaním vzrástli zo 102 v roku 2018 na 3468 v roku 2021 podľa nedávnej štúdie CDC.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie