fbpx

Dolinková aj Šimkovičová ostávajú ministerkami. Poslanci ich neodvolali

Na snímke vľavo ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková a na snímke vpravo ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová. Zdroj: FOTO TASR/Martin Baumann

Poslanci Národnej rady neodvolali Martinu Šimkovičovú z postu ministerky kultúry a taktiež ani Zuzanu Dolinkovú z postu ministerky zdravotníctva. Rozhodli o tom na dnešnom hlasovaní. Informuje o tom TASR.

Za opozičný návrh na ich odvolanie hlasovalo 64 poslancov zo 142 prítomných, proti bolo 78.

Návrh na odvolanie ministerky kultúry podali opozičné PS a SaS ešte vo februári. Ministerka podľa nich neprimerane zasahuje do slobody kultúry svojimi výrokmi a krokmi. Šimkovičová ich argumenty odmietla, deklarovala napĺňanie vízie pre kultúru z vládneho programu. Zastali sa jej aj koaliční kolegovia a členovia vlády.

Ministerku zdravotníctva navrhli odvolať hnutie Slovensko, PS a KDH. Argumentovali neriešením problémov zdravotníctva, ako kolabujúci ambulantný sektor či nedostatok sestier. Hovorili aj o ohrozovaní eurofondov. Dolinková odmietla ich výčitky. Tvrdí, že jej rezort postupne rieši spomínané problémy. Informovala, že pripravuje aj reformu všeobecnej ambulantnej starostlivosti.

Opozícia odmieta zotrvanie ministeriek kultúry a zdravotníctva vo funkciách

Opozícia nesúhlasí so zotrvaním ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) ani šéfky rezortu kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) vo funkciách. Tvrdí, že na ich odchod existuje viacero dôvodov. Vyplýva to z ich vyjadrení po tom, ako Národná rada (NR) SR odmietla opozičné návrhy na odvolanie ministeriek.

„To, ako riadi Martina Šimkovičová rezort kultúry, je nemožné udržať ešte tri a pol roka,“ poznamenala poslankyňa za PS Zora Jaurová. Myslí si, že ministerka každým slovom presviedča verejnosť o tom, že kultúre nerozumie a nemá ju rada. Voči jej fungovaniu sú podľa slov poslankyne kritickí aj niektorí vládni poslanci.

Hnutie Slovensko namietalo Šimkovičovej nekompetentnosť. Už jej samotnú nomináciu na danú pozíciu označilo za výsmech čestným a charakterným ľuďom. „Od vzniku vlády bolo jasné, že kultúra na Slovensku bude vystavená kritike, problémom a neúspechu rezortu aj z dôvodu nekompetentnosti a nepripravenosti vedenia ministerstva,“ skonštatoval poslanec za hnutie Lukáš Bužo.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie