fbpx

Zákon o dani z cukru prejde zmenami. Tieto nápoje drahšie nebudú

Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP, Pixabay

Kontroverzný zákon sa už vo svojich začiatkoch stretol s ostrou kritikou. Preto sa nakoniec rozhodlo, že prejde zmenami. Rezort financií, vyjde v ústrety podnikateľom a spotrebiteľom, a urobí tak v návrhu o dani zo sladených nápojov niekoľko zmien. Píše o tom portál topky.sk.

Ministerstvo financií po novom navrhuje, aby novej dani zo sladených nealkoholických nápojov nepodliehali sladené mliečne nápoje, jogurtové nápoje a nápoje na rastlinnej báze. Práve tento bod bol predmetom ostrej kritiky zákona. To však nie je všetko.

„Návrh ministerstva tiež vypúšťa zavedenie dane na koncentrované balené látky, ktoré majú charakter liečiva, a ktoré sa predávajú napríklad v lekárňach a rovnako, aby sa daň nevzťahovala na výživové doplnky, ako napríklad voľnopredajné šumivé vitamínové tablety, či proteínové nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami,“ avizovali.

„Ministerstvo financií už od začiatku legislatívneho procesu deklarovalo, že je otvorené konštruktívnym a odborným diskusiám a upozorňovalo, že v prípade relevantných návrhov je pripravené o nich hovoriť. Rovnako to zdôrazňoval aj minister financií SR Ladislav Kamenický. MF SR však naďalej odmieta zneužívanie tejto témy na politické účely a vopred upozorňuje na možné ´privlastňovanie si´ výsledku rokovaní niektorými politickými stranami,“ uviedol rezort.

Zmeny prišlo po ukončení medzirezortného pripomienkového konania ako aj rokovaní so zástupcami výrobcov a predajcov.

Pôvodný návrh zákona plánoval od januára 2025 zdaniť sladené nealkoholické nápoje bez ohľadu na typ alebo množstvo použitého sladidla. Vzťahovať sa to malo na jogurtové, mliečne a proteínové nápoje, rastlinné alternatívy k mlieku, ochutené minerálne vody, kolové a energetické nápoje, džúsy či radlery.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie